E școala o provocare?

Cât de atent alegem o școală potrivită pentru cel mic? Ce fel de relație avem cu profesorii copilului? Cât trebuie să ne implicăm și până unde este bine să mergem pentru copilul nostru?

Toamna este cea care prevestește începutul unui nou an școlar și aduce multe provocări și țeluri de atins. Iar începutul școlii ca orice alt început poate fi dificil și pentru copil dar și voi ca părinți.

Oare nu ați avut sufletul cât un purice de emoție atunci când copilul vostru a îmbrăcat pentru prima dată uniforma școlară? Cum alegem școala? În funcție de ce criterii? Ce oferă școala? Ce o recomandă? Este copilul meu pregătit pentru acestă fază, fizic, psihic?

Cred că pentru a răspunde la toate aceste întrebări, este necesar să ne documentăm ca să luăm decizii în cunoștință de cauză.  Ideal ar fi să avem un plan, bine stabilit, și astfel copilul nostru să pășească în noul an școlar cu entuziasm, acceptare și curiozitate.

Pe data de 7 septembrie, am avut prilejul să vorbesc în calitate de redactor desprecopii.com despre această nouă etapă din viața copilului. Am prezentat acolo, în fața a peste 300 de mămici și tătici, 5 sfaturi importante de care orice părinte ar trebui să țină cont atunci când copilul începe școala. Iată-le:

1. Planificați atent începutul școlii

  • Ocupați-vă din timp de începutul de an școlar (perfect valabil nu doar pentru copiii care abia încep școala ci și pentru cei care o schimbă). O astfel de pregătire vă v-a da prilejul să-l ajutați pe cel mic să înțeleagă schimbările din viața lui.
  • Puteți vizita școala înainte? Profitați și mergeți împreună cu copilul să faceți un tur al școlii. O să-l ajute și o să-i ofere confort suplimentar dacă știe la ce să se aștepte.
  • Activități extrașcolare (cluburi, afterschools) Discutați cu copilul ce îi place și ce activitate vrea să întreprindă înafara orelor de la școală. Este important să-l ajutăm să îmbine utilul cu plăcutul, dar să se și relaxeze făcând ceea ce îi place.
  • Transportul către și de la școală Stabiliți cine duce și aduce copilul de la școală, cu ce mijloc de transport și cu cine stă până vă întoarceți de la serviciu. Aceste aspecte de logistică sunt importante și trebuie clarificate din timp. Sunt multe aspecte la care să vă gândiți cu minim 2-3 săptămâni înainte de începerea școlii. Îi puteți oferi copilului un început mult mai confortabil dacă știe la ce să se aștepte.
  • Sfat: Mergi cu copilul în vizită la câteva muzee în săptămâna premergătoare începerii școlii ca să îl aduci în atmosfera de studiu.

2. Rutina somnului/Odihna

  • Școala oferă copilului foarte multe informații (mai ales în primele zile): orar nou, profesori și colegi noi, cărți noi, reguli noi. În general începutul școlii este stresant și obositor pentru copil, mai ales după vacanță, pentru că rutina celui mic se schimbă.

Sfat: Acomodare. Începeți o rutină a somnului care să se apropie de programul de odihnă din timpul școlii. Ideal ar fi să renunțați la telefon sau televizor, ca să nu-i tulbure somnul.

3. Pregătiți-vă, din punct de vedere logistic, cu cele necesare: rechizite, ghiozdan, haine

Este important să vă interesați din timp care sunt lucrurile/cărțile/ustensilele necesare pentru studiu și să le achiziționați din timp.

Sfat: Întocmiți o listă cu cele necesare și căutați cela mai bun raport calitate-preț.

4. După prima zi de școală…

Discutați cu copilul experiențele din acea zi și stabiliți ce i-a plăcut și ce nu i-a plăcut. Este bine să aveți o discuție sinceră în care să încercați să înțelegi și perspectiva copilului. lădiți încredere în el și încurajați-l mereu. Copilul trebuie să stie că poate oricând să vorbească despre lucrurile de la școală cu unul din părinții săi.

Sfat: Discutați și analizați orarul și arătați-vă interesați despre materii. Răsfoiți împreună materialele și entuziasmați-vă ca să-i transmiteți și celui mic entuziasmul, energia pozitivă și dragostea pentru carte.

5. Clădiți o relație părinte – profesor

Cu toții știm că educația se face atât la școală cât și acasă. Eu cred că este foarte important ca profesorul să facă echipă comună cu părintele, și astfel să aibă același obiectiv: Copilul să aibă un climat propice pentru a învăța și pentru a-și ainge potențialul maxim.

Sfat: Implicați-vă! NU LĂSAȚI TOTUL ÎN SEAMA ȘCOLII dar nici nu încercați să vă impuneți viziunea. Construiți o relație cu profesorul copilului vostru încă din prima zi și implicați-vă în discuții precum programa școlară, comportamentul copilului în clasă, interacțiunea cu ceilalți copii și dacă cel mic are nevoie de extra ajutor.

Aflați care sunt așteptările profesorului de la elevii săi și spuneți care sunt așteptările voastre de la el. Propuneți și sprijiniți organizarea de evenimente în școală sau în afara ei și participați la ședințele pentru părinți.

Școala este o provocare, dar, cu încredere și comunicare îi putem ajuta pe cei mici să se acomodeze mai ușor și să-și dorească să descopere lucruri noi, pentru a trece cu brio fiecare etapă din viața de elev.

Citește mai multe și pe La școală, Începe școala, Ghidul părinților – desprecopii.com.

 


Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici  sau să te abonezi la newsletter.