“- Mami, când noi o să murim o sǎ fie pentru totdeauna?”

“M-am gândit şi nu mai vreau să mănânc, pentru că nu mai vreau să cresc și să mor.”

“Dar după ce murim împreună cu toată lumea, o să ne trezim?”

 

 

Astea sunt întrebările Marei, fetița mea de patru ani şi jumătate, pe care mi le punea aseară, în pat, înainte de somn.

Lângă noi era şi surioara ei, Sara de şapte ani și jumătate, care integrează diferit conceptul de moarte, dar a asistat la discuția noastră cu urechile ciulite și a asigurat-o pe soră-sa că moartea lor e departe, o să se întâmple dupǎ ce ele o sǎ crească, o să aibă familii şi copii şi o să îmbǎtrâneascǎ.

 

Nu există cuvinte perfecte pentru a-i povesti copilului despre moarte.

 

Nu există cuvinte perfecte pentru a-i povesti copilului despre moarte, dar e important să le răspund suficient pentru nivelul lor de dezvoltare și sǎ nu le mint.

Citind mai mult despre acest subiect, am dat de articolul scris pe blogul Printesa urbana, şi mi-a plăcut mult analogia cu frunzele care cresc primăvara şi rămân verzi pe toată perioada verii, pentru ca mai apoi toamna să îngălbenească şi să moară, desprinzându-se de copac.

Aşa cum nici corpurile noastre nu funcționează pentru totdeauna. Ne naştem, creştem, îmbătrânim, ne îmbolnăvim, până într-un moment în care nu mai funcționăm deloc.

Nu există cuvinte perfecte pentru a le povesti copiilor despre moarte. Dar putem să-i asigurăm că planul nostru e sā rămânem lângă ei mult timp, să-i vedem cum cresc, își fac familii și au copii la rândul lor.

 

Există moarte pentru că există viață.

 

Vreau să avem discuții deschise despre moarte, vreau să abordăm subiecte despre trecut și viitor, despre bunicii pe care i-au pierdut și despre cei care există acum în viața lor și construiesc împreună cu ei amintiri.

Cred că sinceritatea, informațiile corecte, empatia și felul în care eu ca părinte mă raportez la moarte ca fiind un proces firesc din viață, toate astea le dau putere fetelor mele și le fac mai încrezătoare.

Chiar dacă totul are un final, e important să prețuim viața, că ne avem, că trăim experiențe alături de oamenii dragi din jurul nostru.

Există moarte pentru că există viață. Și viața e minunată.

Asta le zic fetelor când mă întreabă de ce murim.

 

Foto Unsplash.com.

 


Dacă îți place Zburătoarea.ro și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici  sau să te abonezi la newsletter.