Adică.. pe LUNĂ! Da. Literalmente! Luna de pe cer, nu luna calendaristică.

Nu știu câți dintre voi au auzit vreodată de Tim Dodd sau de Everyday astronaut (youtuberul cu ochi diferiți). El este un tip din Statele Unite extrem de pasionat de rachete, știință și astrofizică, încât ar face orice să ajungă vreodată să facă parte dintr-o misiune spațială.

După multă muncă de documentare și materiale video publicate ( pentru faptul că a adus știința rachetelor, un domeniu extrem de complex și inaccesibil pe scară largă, în casele oamenilor obișnuiți) Tim o să ajungă să-și vadă visul împlinit. Și asta pentru că a fost selectat să facă parte din echipajul primei misiuni cu oameni spre lună. Prima cu echipaj uman după mai bine de 50 de ani de pauză, o misiune care va testa capabilitățile navei spațiale ”BFR” a companiei SpaceX deținută de Elon Musk și care nu va ateriza, sau aseleniza, cum mai spun unii, ci doar va orbita în jurul lunii, dând astfel ocazia echipajului să o observe, să o filmeze, fotografieze, să fie inspirați și să trăiască această experiență fantastică pe propria piele. Ca să vă dați seama de cât de inedită este această misiune, aflați că până astăzi, doar 24 de astronauți NASA au ajuns să părăsească orbita terestră și să ajungă să orbiteze Luna, în cadrul misiunilor Apollo. 

Dar să o luăm puțin din urmă.

Numele acestei misiuni este Dear Moon și a fost anunțată în 2018 în cadrul unei prezentări în care Musk își etala proiectele actuale și viitoare și în care l-a introdus publicului și pe finanțatorul și primul membru al echipajului misiunii către lună, Yusaku Maezawa, un antreprenor japonez care a declarat că va lua cu el în această misiune încă 8 oameni, toți artiști, el însuși fiind un mare iubitor și colecționar de artă. Nu intru mai mult în detalii pentru că ar fi foarte multe de spus, despre SpaceX, Starship, Yusaku Maezawa, BFR. Dintr-un milion de aplicanți au fost  selectați acești oameni, care sunt toți fantastici: Fotografi, creatori de film, dansatori, muzicieni, din toate colțurile lumii, de toate vârstele și culorile, oameni remarcabili (dar nu mainstream, în schimb foarte populari în comunitățile lor, în nișele din care fac parte).

 

Trebuie să recunosc că m-a emoționat acest clip. Tim Dodd, după părerea mea, este întruchiparea perfecțiunii pentru un membru al acestei misiuni. El a fost fotograf profesionist și pasionat de spațiu, iar în 2017 când s-a lansat ideea acestei misiuni, și-a început cariera de youtuber și ulterior, când la prezentarea SpaceX din septembrie 2018, la care a și participat, oportunitatea de a deveni membru al echipajului misiunii către lună a devenit ceva palpabil și a aplicat, iată că peste 4 ani a fost selectat dintr-un grup impresionant de aproximativ de 1 milion de participanți.

 

Și totuși, cine este acest Tim Dodd?

El s-a remarcat în ultimii 4-5 ani pentru faptul că a adus știința rachetelor, un domeniu extrem de complex și inaccesibil pe scară largă, în casele oamenilor obișnuiți. A fost complet autodidact, a studiat pe cont propriu elemente extrem de tehnice legate de tehnologia spațială și a explicat-o în termeni accesibili publicului larg. Aș putea spune că are cunoștințe comparabile cu ale unui doctorand în astrofizică de la o universitate prestigioasă din lume, toate dobândite prin efort propriu. Unul dintre cele mai complexe episoade ale lui, la care a lucrat mai bine de 2 ani, a fost o istorie completă a motoarelor de rachetă produse de fosta Uniuni Sovietică. După un efort absolut remarcabil, rezultatul a fost cu adevărat uimitor. O teză de doctorat În toată regula. Tim s-a mai făcut remarcat datorită unei adevărate serii de interviuri pe care le-a luat lui Elon Musk, primul fiind la finalul unei prezentări SpaceX, iar celelalte fiind în diverse locuri, cum ar fi la Kennedy Space Center, sau Starbase, fabrica de tehnologie spațială de la Boca Chica, acolo unde este dezvoltată nava spațială Starship cu care misiunea Dear Moon va ajunge să orbiteze în jurul lunii și să se întoarcă în siguranță acasă.

Sigur că începuturile lui Tim au fost un pic stângace și pe alocuri caraghioase. El povestește la o conferință PINC cum era să se sufoce într-un costum de astronaut pe care îl comandase și tocmai îl primise din Rusia. De fapt nu era un costum de astronaut, ci de supraviețuire la altitudine înaltă, dar care aducea destul de bine cu costumele portocalii ale NASA din timpul misiunilor navetelor spațiale.

El povestește și despre alte întâmplări haioase din timpul tentativelor lui de a face senzație cu acest costum de astronaut nou achiziționat, dar acest costum este strâns legat de începuturile lui de vlogger. În primele lui episoade era mereu îmbrăcat cu el și devenise un fel de element de identitate a lui.

Ulterior însă, a renunțat la costum, probabil pentru că devenise ridicol și irelevant în momentul în care conținutul canalului lui a crescut foarte mult calitativ. El a început să facă transmisii live de la lansări de rachete, de la teste făcute de diverse companii spațiale, interviuri cu oameni importanți din aceste companii. Recent și-a achiziționat și un car de reportaj casat de la o televiziune de stat din Statele Unite, pe care l-a restaurat și l-a echipat cu tehnologie video de ultimă generație, și cu care merge la toate evenimentele importante din domeniul spațial de pe teritoriul SUA. Portofoliul lui este absolut impresionant și a devenit, pe lângă alți câțiva vloggeri ca el, unul dintre pilonii principali ai informării marelui public în domeniul tehnologiei spațiale.

Dar să revenim la Dear Moon.

În 2018 a aplicat chiar după ce a fost la conferința la care concursul a fost lansat, pentru că ”de ce nu?”, era ceva incredibil și nu a putut rata așa ceva. El mai spune că este speriat la propriu de zborul spre Lună, mai ales după ce a asistat live la explozia a 4 prototipuri Starship (Nava spațială cu care va zbura), dar este convins că SpaceX nu va pune oameni în acest vehicul spațial până nu va fi 100% sigur că totul este sigur și că nimic rău nu se poate întâmpla, dar în continuare știe că există un risc. În timpul zborului spre Lună și în jurul acesteia el are mai multe idei de ce ar vrea să filmeze și să fotografieze. Ar vrea inclusiv să refacă o poză trucată pe care o făcuse în trecut, care era de fapt un colaj în Photoshop, în care se vede el în interiorul unei nave spațiale pe lună, cu Pământul în fundal:

Tim este inspirat de spațiu, de știință, de tehnologia spațială și crede că fiind acolo, într-o navă cosmică orbitând Luna, va fi extrem de creativ și ideile îi vor veni de-a valma. Și totuși, de ce este youtuberul cu ochi diferiți? nu doar că vede lumea și altfel ci și pentru că este ”ceacâr”, adică are ochii de culori diferite.

Impresionant, nu?

Cu această mică picanterie, închei acest articol și aștept cu nerăbdare ca misiunea Dear Moon să ajungă să fie realitate. Mai sunt pași mulți până acolo și cu siguranță nu va fi lansată în 2023 așa cum fusese inițial anunțată. E posibil să mai treacă ani buni, dar suntem obișnuiți cu asta, când e vorba de spațiu. Până una alta, haideți să urmărim canalul lui Tim, Everyday astronaut, și să fim la curent cu lucruri optimiste, care ne fac să privim înainte, spre viitor, cu speranță.

 

Articol scris de Ștefan Aldea (un mare pasionat de astronomie), soțul Zburătoarei.


Dacă îți place Zburătoarea.ro și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici  sau să te abonezi la newsletter.