De foarte multe ori îmi amintesc cât de mult a putut să mă schimbe un copil. Cum eram înainte de Sara și cum sunt acum, ce fac, cum acționez, cum gândesc în perspectivă. De exemplu, înainte să am copii eram foarte libertină și delăsătoare  cu pregătirea oricărui eveniment din viața mea. Luam lucrurile așa cum veneau, învățam pentru examene pe ultima sută de metri, împachetam pentru vacanță cu jumătate de oră înainte ca trenul să plece din gară, găteam pe repede înainte sau mâncam ce apucam.

Nu zic că acum sunt mama organizării, dar, trebuie să-mi fac zilnic un mic plan ca să pot să o îngrijesc pe Sara. Și aici mă refer la cumpărarea de fructe și legume proaspete, la pregătirea meselor sănătoase și la rutinele fetiței. Cu restul activităților putem jongla, în funcție de ce surprize ne oferă ziua respectivă.

În curând voi fi mamă de 2 fetițe și pregătirea pentru sosirea celei de-a doua bebelinei îmi amintește de o discuție pe care o aveam acum ceva vreme cu o bună prietenă de-a mea. Amica mea susținea o mare transformare a femeii care umează să devină mamă. Cică se produc reale schimbări hormonale și instinctual, urmează să se pregătească cuibul pentru nou-născut. Această pregătire vine într-un mare fel. Unele cupluri își cumpără un apartament sau o casă mai mare, altele redecorează spațiul în care locuiesc. Oricum ar fi, fenomenul se numește NESTING și se referă la cum ne pregătim pentru venirea pe lume a bebelușului.

Analizele medicale și vizitele la medicul ginecolog

Din momentul în care ți-au ieșit cele două liniuțe pe testul de sarcină, este bine să te programezi la un medic ginecolog ca să-ți confirme sarcina și să te asiguri că totul este în regulă. În unele cazuri (atunci când sarcina este prea mică) se face testarea Beta Hcg, în care se recoltează sânge și se urmărește ca valoarea recoltată în următoarele 48-72 de ore să se dubleze sau chiar tripleze. Ăsta ar fi un indicator că sarcina este în evoluție.

Testele uzuale cuprind:

  • hemoleucograma completa, hemoglobina, hematocrit- iar daca se depisteaza o anemie, aceasta va fi corectata prin tratament
  • grupa de sange si RH-ul mami și tatălui; daca exista o incompatibilitate de grup sau RH, se vor determina anticorpii antigrup si anti-RH pe parcursul sarcinii
  • glicemia pentru evaluarea statusului glicemic si depistarea unui diabet preexistent sau gestational
  • acid uric, creatinina, uree, transaminaze hepatice, colesterol, trigliceride, calcemie
  • coagulograma
  • sumar de urina, urocultura si antibiograma ( la nevoie). (sursa aici)

Toate acestea sunt analize standard, de verificare, rezultatul trebuind să se încadreze în niște parametrii. O să-ți spună medicul tău dacă ai carențe și la ce să fii atentă pe mai departe. Nu uita de ecografii. Pe lângă ecografia de început, în care se depistează sarcina intrauterină, săculețul și embrionul care se dezvoltă în el, este necesar să faci cele trei ecografii de morfologie fetală, care sunt ceva mai complexe însă stabilesc cu exactitatea dezvoltarea fătului și identifică încă din perioada intrauterină dacă acesta suferă de vreo afecțiune.

Alimentația și îngrijirea corporală

O gravidă trebuie să bea foarte multă apă (lichidul amniotic se schimbă zilnic) și să mănînce puțin, des și diversificat. Este important să consume multe fructe și legume, pește, nuci și tot felul de alimente sănătoase organismului. Gravida își face rezerve pe perioada sarcinii și pentru perioada posta-naștere când o să alăpteze. O greutate ideală de luat în sarcină ar fi 11-13 kilograme, însă poate să difere de la femeie la femeie. O gravidă subponderală se poate îngrășa mai mult pe când una supraponderală poate adăuga foarte puține kilograme pe perioada sarcinii. Important este să existe cumpătare și echilibru, pentru binele mamei și pentru dezvoltarea normală a copilului din burtică.

Documentarea și participarea la cursuri de puericultură, lamaze și de alăptare

Aici ar trebui, ca viitoare mămică, să te pui pe citit. Să cauți cărți de specialitate, să știi ce se întâmplă cu fătul pe parcursul celor nouă luni, ce este normal, la ce să te aștepți, care sunt semnele declanșării unui travaliu, cum e cu nașterea, etc. Indicate sunt cursurile de puericultură, lamaze și de alăptare. Dacă treci prin ele poți afla ce trebuie să faci ca să ai o naștere controlată, și mai ușoară, cum trebuie să respiri, apoi cum te îngrijești de bebeluș și cum poți avea un start corect și liniștit în alăptare. Din fericire, informașiile sunt la îndemâna oricui, tot ce trebuie să faci este un pic de documentare ca să nu te surprindă evenimentele ce urmează să vină.

Achiziționarea unei pompe de sân

Eu aș sfătui fiecare mămică să-și achiziționeze o pompă de sân. Este foarte utilă, te ajută să treci peste furia laptelui, sau din contră să crești lactația (dacă este cazul). În plus, poți face rezerve pentru orele în care se întâmplă să lipsești de acasă fără posibilitatea de a-ți lua bebelușul cu tine. Pentru a-ți ușura munca, cumpără o pompă electrică, dublă. O să-mi mulțumești, mai târziu! 🙂

Cumpărarea celor necesare îngrijirii unui nou-născut

Oho, nu o să fac o listă cu cele necesare îngrijirii unui nou-născut pentru că e plin internetul de liste. Ce știu că trebui să ai neapărat în casă: scutece, ser fiziologic, comprese sterile, betadină (pentru buric, în primele zile), batista bebelușului și forfecuța de copii. Restul ține de fiecare mamă să hotărască și să evalueze ce este necesar și ce nu.

Atenție! La primul copil, m-am hazardat și am cumpărat toate nebuniile de teamă să nu-mi trebuiască la un moment dat. Sunt lucruri pe care nu le-am folosit niciodată și chiar nu le văd utilitatea. Acum, la a doua sarcină, mi-am dat seama că trăiesc într-un oraș mare, că am farmacii non-stop la tot pasul și că pot să cumpăr în momentul în care realizez că am cu adevărat nevoie de acel ceva. Lecție învățată!

Amenajarea camerei copilului

Fiecare mămică are tendința să amenajeze din timp cuibul unde o să se adăpostească noul pui. De obicei cumpărăm un pătuț și ne închipuim că bebe o să doarmă singur acolo nestingherit. Ei bine, lucrurile se pot schimba un pic, când vine vorba de realitate. Pentru că bebelușul este nou venit pe lume, este stimulat din toate părțile, îi ia ceva timp să se acomodeze la tot ce îl înconjoară, cel mai bine o să se simtă în apropierea mamei. Specialiștii recomandă cosleepingul, adică somnul în același pat cu bebe pentru că îți va ușura momentele în care îl vei alăpta (poți să-l hrănești din poziția culcat) și pentru că pe cel mic își va regla respirația după respirația ta și o să fie mai liniștit dacă îți simte mirosul și căldura pielii. Nu te îngrijora dacă nu vrea să stea singur, în pătuțul lui. Probabil că îi lipsește cea care a fost atât de aproape de el, timp de 9 luni. Adică TU!

Când am născut-o pe Sara am instalat pătuțul (cribul) și am avut și un pat mai mic lipit de patul meu cel mare. Ziua o puneam să doarmă în crib (oricum perioada de somn era scurtă), iar noaptea o luam în pat cu mine și când adormeam, o puneam pe partea ei. Astfel eliminam varianta să o lovesc prin somn, sau să mă rostogolesc peste ea. Țin minte că aveam un somn superficial și o auzeam de la primul scâncet.

Pregătirea pentru naștere

După ce te-ai convins că te-ai informat corect despre tipurile de naștere, despre cum decurge un travaliu și ce trebuie să faci ca să te ajuți pe tine și să-l ajuți și pe bebe, corect ar fi să urmărești și ceva filmulețe de pe internet. Nu de alta, dar eu cred că o mamă care urmează să treacă printr-o astfel de experiență are dreptul să știe ce o așteaptă.

Aici vine și pregătirea psihică. Durerea nu e tolerată la fel de toată lumea, iar poveștile diferă de la o femeie la alta. O naștere presupune un anume statut, o stare psihică foarte bună. Rămâi optimistă și gândește-te în fiecare moment la clipa în care o să-ți ții bebelușul în brațe. Eu zic că merită orice efort ca să ajungi acolo, nu? Ascultă mărturii, vorbește cu alte mame, împărtășește cu ele experiențele tale. Întreabă-ți medicul despre orice nelămurire apare în mintea ta. Este foarte important ca împreună cu medicul tău ginecolog, să faci un plan de naștere pe care să-l urmezi (pe cât posibil.) Dacă ai posibilitatea să ceri ORA MAGICĂ, nu ezita să o faci. Este minunată și pentru tine și pentru copilul tău!

Ce mai poate să facă o gravidă?

  • să doarmă mult
  • să facă sport
  • să aibă mese echilibrate și sănătoase
  • să practice activitați relaxante
  • să se bucure de această perioadă
  • să-și facă multe fotografii
  • să țină un jurnal de sarcină
  • să îmbrățișeze schimbarea

P. S. Acest articol a fost scris în mare parte pentru mine! Ca să-mi fac curaj pentru ce urmează! 🙂


Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici  sau să te abonezi la newsletter.