Ei bine, iată-mă într-un impas de zile mari. Ce să fac și cum să fac? Plănuim ca vara aceasta să plecăm undeva în concediu, toți trei, și nici bine nu am apucat să zic asta cu voce tare că m-am și lovit de întrebările celor din jurul meu.

Eram la cursul de fotografie și plănuiam cu toții un workshop minunat, la toamnă, să vedem Aurora Boreală. Am vrut să știu dacă e un mediu child-friendly și dacă aș putea să mă încumet la o astfel de călătorie cu Sara (e în continuare alăptată) când au sărit colegii mei pe mine. Pleci în concediu cu copilul? De ce să-l iei și pe el? Unde este timpul doar pentru voi doi? Concediul e pentru relaxare! Copilul tău e prea mic și nici măcar nu o să țină minte unde-l duci!

O colegă, ceva mai experimentată în concedii dar și la copii, are doi 🙂 (cea mică de vârsta Sarei), mi-a explicat foarte clar că familia lor organizează 2 tipuri de vacanțe, una cu copii și cealaltă fără. Și acest plan funcționează de minune. Concediul alături de copii are loc într-un loc special amenajat pentru cei mici, cu multă distracție și locuri sigure, iar aventura în doi se desfășoară într-o locație separată. cu adrenalină, nopți cu muzică și cocktailuri lungi.

În teorie sună bine. Doar că nu știu, sincer vă zic, dacă aș putea să mă bucur în tihnă de toate astea știind că fetița noastră nu e lângă noi. Și nu, nu am înnebunit și nici nu locuiesc în Bebelandia. Doar că viața mea s-a schimbat, iar eu trebuie să-mi asum acest aspect. Sara e încă mică (un an și nouă luni) și încă are nevoie de părinți lângă ea. Mi-e greu să cred că un copil la această vârstă ar putea să înțeleagă faptul că cei doi adulți din casă vor să plece pe furiș, pe o insulă pustie! Oare nu te poți relaxa mai bine dacă știi că ai copilul cu tine?

Și mă mai gândesc la un aspect. Prietenii noștri susțin că pentru copil e o chinuială. Că e purtat după tine, prin avion și autocare sau pus cu mașina la drum lung doar ca să fim noi împăcați cu ideea că îi avem lângă noi. Dar experiența mi-a demonstrat că cei mici se adaptează repede și ușor la schimbări de tot felul. Noi, adulții, suntem cei care trebuie să gestionăm cu bine astfel de situații. Nu există vreo restricție pentru cel mic, atât timp cât el se simte în siguranță, alături de părinți. Deci, cui îi este greu, copilului sau mie?

Îmi aduc aminte foarte bine, acum trei ani, când am plecat în Grecia cu sora mea și cu soțul ei, fără Irina, nepoțica noastră. Îmi povesteau că se simțeau goi și că erau mereu cu gândul acasă. Nu contest posibilitatea ca cea mică să nu fi avut nici o problemă și să se fi acomodat foarte bine la bunici. Dar stau și mă gândesc, care ar fi fost cea mai bună variantă?

La fel de bine îmi amintesc și perioada noastră de început, când am cam forțat nota și am plecat cu bebe la mare, deși Sara avea pe atunci doar o lună și jumătate. Despre experiența altor tentative de acest gen am scris aici. Niciodată nu am gândit (sau spus cu voce tare) varianta în care o las pe Sara acasă iar plec cu Ștefan în concediu.

Vorbeam zilele trecute cu un prieten, iar la un moment dat face o pauză, trage aer în piept și îmi mărturisește că nu știe ce e în capul lui de a acceptat un concediu în Thassos cu cel două fetițe de nici 3 ani. O să fie haos, dar asta este! Și așa este în căutare de aventură!

Ce vreau să zic de fapt este că nu am habar, în totalitate în ce mă bag și dacă e ok să-mi doresc să petrecem toți trei un concediu, departe de casă! Deși am tot fost plecați, îmi dau seama că pe măsură ce Sara crește, se mărește și numărul provocărilor ce ne pun la încercare. Nouă ne place să ne aventurăm în city-break-uri, să descoperim locuri frumoase și oameni mișto și să cunoaștem pulsul orașelor. Dar ce facem într-o vacanță de 8-10 zile??? Mi-ar prinde bine niște păreri, impresii de la mămici care au experimentat treaba asta și știu exact la ce să se aștepte.

Voi cum faceți? Luați copilul în concediu? Și dacă da, care sunt argumentele voastre? Cum reușiți să mențineți echilibrul între relaxare și viața de părinte?


Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici  sau să te abonezi la newsletter.