Atunci când Sara a împlinit 10 luni, am sărbătorit evenimentul cu un delicios tort de morcovi cu cremă de mascarpone și caramel, realizat de Irina, un talent în gastronomie. După ce s-a terminat, ne-am lins pe degete câteva zile bune, dar ne mai gândim și astăzi la cât de gustos a fost. Așa că am hotărât să încerc și eu să pregătesc un tort cu morcovi pentru ziua de naștere a bun prieten. Fiindcă nu dispun de foarte mult timp liber, am ales o rețetă simplă dar delicioasă care să fie și sănătoasă.
Tortul de morcovi este soluția rapidă și ingenioasă, atunci când vrei să savurezi ceva dulce. Gustul deosebit vine din combinația de brânză cu morcovi și nucă, un amestec pe care, eu îl ador. Rețeta o știu de ceva timp, e scrisă în caietul cu dulciuri al mamei mele, așa că o aștern mai jos pentru mămicile care vor să o prepare acasă. Am realizat și o selecție de fotografii (o găsiți în galerie) cu pașii pe care trebuie să-i urmați atunci când pregătiți tortul de morcovi. Aaaa, și la mulți ani, Cosmin! Să te bucuri de tort! 🙂
De ce ingrediente am nevoie?
Blat:
- 350 de grame de făină
- 400 de grame de morcov ras
- 4 ouă
- 150 de grame de zahăr
- 200 de ml de ulei
- 120 e grame de nuci
- 160 de grame de iaurt
- 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu stins cu 2 linguri de lămâie
- 2 lingurițe de praf de copt
- 2 lingurițe scorțișoară măcinată
- o linguriță nucșoară măcinată
- un praf de sare
Cremă:
- un pachet de unt de 200 de grame
- 100 de grame de zahăr pudră
- 100 de grame de ciocolată albă topită
- 500 de grame de mascarpone
- semințele de la o păstaie de vanilie
Mod de preparare:
Primul pas este pregătirea blatului. Mixăm făina cu cele 4 ouă și cu zahărul până când amestecul crește în volum și capătă aspectul unei creme. Apoi, incorporăm pe rând, iaurtul, uleiul, morcovii rași, miezul de nucă, iar la final cernem amestecul uscat format din făină, scorțișoară, nucșoară, praf de copt, praf de sare și bicarbonatul de sodiu stins cu zeană de lămâie. Amestecăm bine astfel încât toate ingredientele să fie incorporate, dar nu foarte mult fiindcă ne dorim ca amestecul să rămână aerat.
Turnăm compoziția într-o formă de copt unsă în prealabil cu unt și tapetată cu hârtie de copt, și băgăm tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 50 de minute. (testul de verificare se face cu scobitoarea)
Urmează pregătirea cremei. Se mixează untul, la temperatura camerei, cu zahărul, semințele de la păstaia de vanilie, și cu ciocolata topită și răcită. Crema obținută se lasă pentru minim 2 ore la frigider.
Asamblarea tortului și decorarea lui se face după propriul gust. Eu nu mă pricep foarte bine la decorat prăjituri, dar am noroc că de fiecare dată obțin prăjituri delicioase. După cum ați observat am împodobit tortul cu ciocolată topită, miez de nucă și căpșuni. Vă doresc multă inspirație!
Tips and tricks
- Nu lăsați blatul să se coacă mai mult decât este necesar. Ideal ar fi să aibă o textură umedă.
- Nu incorporați ciocolata topită fierbinte în crema de mascarpone pentru că există posibilitate să se taie.
- Este bine să radeți morcovii pe răzătoarea mică
- Dacă faceți rețeta pentru copii, ideal este să înlocuiți zahărul cu ștevie sau cu nectar de agave, și să renunțați la ciocolata albă.
- Lăsați tortul la frigider peste noapte, pentru ca aromele să se combine.
Să aveți poftă! 🙂
Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici sau să te abonezi la newsletter.