Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai, în inima Bucovinei și fix acolo unde agăți harta în cui putem găsi Câmpulungul Moldovenesc cu ale sale minunății ce dăinuiesc la poalele masivului Rarău și ale Pietrelor Doamnei!

Se face că orașul meu natal, un loc cu care eu mă mândresc și despre care vorbesc ori de câte ori am ocazia, se promovează tot mai frumos de câțiva ani încoace. Fenomenul se întâmplă sub atenta supraveghere a unor tineri care vor să dea ceva înapoi din tot ce le-a oferit până acum Câmpulungul. Așa că, dornici de afirmare, foarte creativi și cu o energie fantastică, acești câmpulungeni au resuscitat un oraș ce părea uitat și i-au dat șansa să găzduiască un vestit festival de film.

Vorbesc despre ediția a treia a Câmpulung Film Fest, festivalul comparativ de film de la Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, ce va avea loc anul acesta în perioada 24-26 august.

La aproape douăzeci de ani de la închiderea ultimului cinematograf, festivalul își continuă misiunea de reintegrare în conștiința publică a mai multor spații urbane ieșite de pe harta comunității: sala fostului Cinema Luceafărul, Templul evreiesc, Sinagoga Veche, complexul BTT, vechea pârtie de ski a orașului și intervenție socială prin proiecții în cartierele mărginașe ale orașului.

Festivalul proiectează într-o manieră comparativă, succesiv și alternativ, filme provenite din două țări, una din cadrul Uniunii Europene, cealaltă din afara ei. Țările invitate în cadrul acestei ediții sunt Ungaria și Israel, care vor fi reprezentate prin scurt metraje de absolvire ale studenților din cadrul Universității de Artă Teatrală și Film din Budapesta și ai Școlii de Film și TV Sam Spiegel din Ierusalim, și două filme de lung metraj.Noutatea acestei ediții constă în faptul că sesiunile comparative vor avea incluse și scurt metraje realizate de către studenții Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din București, oferind astfel spectatorilor o viziune de ansamblu asupra viitorului artei cinematografice românești în raport cu cea din străinătate.

 Evenimentul oferă publicului din nord-estul României oportunitatea de a se reconecta cu arta cinematografică și de a se întâlni cu tineri realizatori de film atât din spațiul European cât și din spațiul internațional mai larg. Strategia pe termen lung a inițiatorilor este de a transforma festivalul într-un eveniment de referință care, prin promovarea culturii, diversității și a educației cinematografice, să atragă anual beneficii sociale, economice și de imagine pentru membrii comunității. Acum douăzeci de ani, din cauza colapsului rețelei naționale, cele două cinematografe locale au fost închise. Astăzi, echipa festivalului împreună cu Primăria orașului se angajează să readucă la viață cinemaul în mijlocul comunității, promovându-l ca pe un serviciu public. Câmpulung Film Fest este un eveniment organizat de Asociația Hasmațuchi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc.

Lipsa cinematografelor din Câmpulung a condus la redescoperirea și reintegrarea mai multor spații urbane ieșite de pe harta comunității. Pentru aceasta, filmele au fost prezentate în diverse feluri:

Clasic

– în Sala de Spectacole a Colegiului Național “Dragoș-Vodă”, cu o capacitate de 250 de locuri, pentru a răspunde cerințelor unui public cât mai larg;
– în Biserica Catolică a orașului, cu o capacitate de 200 de locuri.


În spații urbane ieșite din conștința publică precum:

– fostul “Cinematograf Luceafărul” unde s-au organizat proiecții verticale pe tavan, concerte de muzică electronică, piese de teatru, social lounge;
– fostul Templu Evreiesc, închis de peste 30 de ani și readus la viață cu o expoziție foto și proiecții de documentare;
– dealul Bodea, în mijlocul unei comunități marginalizate.

În locații simbolice ale orașului precum:

– pârtia de ski Istrati unde am organizat proiecțiile Filmului de încheiere, în aer liber;
– cartierul muncitoresc Bodea, proiecție în aer liber între blocuri;

Cu un succes fantastic și o mare cerere din partea publicului cinefil, festivalul comparativ de film de la poalele Rarăului a reușit să strângă peste 3000 de spectatori și mulți invitați speciali din Franța, Danemarca, Croația, Polonia, Statele Unite ale Americii și România. Irina Margareta Nistor, Daniel Popa, Mathieu Le Lay și Jamie Sisley sunt doar câteva nume celebre care au participat la edițiile trecute!

„Știi că un festival este bun când pe drum te împrietenești cu alți participanți, la fel de entuziaști ca și tine, când acesta include o secțiune de filme realizate de tineri din orașul respectiv despre oameni ai orașului respectiv, proiectate chiar în prezența lor, când selecția este făcută în sens educativ și în funcție de problemele comunității respective. Cu filme și subiecte care să ne aducă aminte de noi mai tineri, sau să ne arate așa cum sntem azi, sau cum vom ajunge dacă nu suntem atenți. Știi că un festival este bun când vezi lumea roind pe străzi râuri, râuri, de la o sală la alta, de dimineață până seara. Cam așa e la Câmpulung Moldovenesc în timpul Festivalului de Film.” (Daniel Popa, actor, regizor)

Acest festival nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat Asociația Hasmațuchi înființată de Bogdan Stamatin, un tânăr vizionar care a resuscitat Câmpulungul și i-a redat savoarea și interesantul de altădată. Primăria municipiului Câmpulung sprijină deasemenea organizarea și buna desfășurare a evenimentului.

Câmpulung Film Fest dorește a fi locul de intersecție anual a două culturi străine publicului autohton, transformându-se astfel într-o unealtă de descoperire, reflecție și divertisment de calitate, în peisajul unic al Bucovinei. Așa că haideți la film în inima Bucovinei! Eu sigur nu am să ratez ediția de anul acesta!


Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici  sau să te abonezi la newsletter.