Comisia Europeană a invitat 150 de cetățeni europeni să formuleze propuneri pentru combaterea urii în societate

Una dintre cele mai faine și interesate experiențe a fost să fiu invitată de Comisia Europeană la Bruxelles, acolo unde 150 de cetățeni europeni selectați aleatoriu și-au oferit timpul și disponibilitatea să facă recomandări pentru combaterea urii  în societate.

Noi, cetățenii celor 27 de Europe Statele membre ale Uniunii, cu mediile noastre diverse, considerăm că combaterea urii în Europa și în întreaga lume este o prioritate. Este responsabilitatea noastră comună să prevenim și să răspundem ura în toate formele sale la nivel individual, social și instituțional, bazată pe  valori comune și drepturi fundamentale: pace, libertate și egalitate. Prin urmare, vă recomandăm luarea de măsuri în diferite domenii pentru a proteja aceste drepturi fundamentale, pentru a preveni discriminarea, ura și conflictele, pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili și, în cele din urmă, pentru a forma un respect și UE corectă pentru toți.

 

Așa cum l-am auzit pe Șeful de Cabinet al Comisiei Europene spunând, este mai posibil să câștigi la loterie decât să fii selectat să participi la acest panel și asta pentru că niciunul dintre oamenii selectați nu au știut că vor fi aleși și niciunul dintre ei nu a venit către Comisia Europeană.

Procedura de selecție a presupus generarea aleatorie a unor numere de telefon și acceptul celor contactați, după ce au fost informați cu ce se vrea de la ei și ce va face CE cu recomandările cetățenilor. O condiție obligatorie pentru acest proces îndrăzneț a fost ca oamenii să provină din toate cele 27 de țări ale UE, să aibă vârste diferite, genuri diferite, să fie din medii diferite, atât rurale cât și urbane.

Mi-a plăcut atât de tare să văd că cetățenii nu au fost acolo să reprezinte țara, populația lor sau o cultură anume și că ei au funcționat ca ambasadori ai Comisiei Europene și au reprezentat panelul „Cum abordăm ura în societate”, o problemă care se agravează cu fiecare zi care trece și câștigă proporții, ea fiind prezentă peste tot în societate și mai ales în online. Mai mult decât atât, acest proces a fost interesant și din perspectiva cetățenilor care au înțeles mai bine felul în care se fac politicile europene și au avut șansa să-și spună părerea și să delibereze pentru o Europă mai bună.

Actele de ură nu-și au locul în societate. Critica, dezaprobarea pot fi dezbătute și exprimate într-un mod pașnic.

 

Prima sesiune a presupus identificarea problemelor și evidențierea cauzelor și a motivelor care conduc la ură.

Aici au venit specialiști, pshihologi, și victime ale urii în societate care, împreună cu cetățenii, au împărtășit idei și au încercat să înțeleagă care sunt cauzele urii în societate, sub ce formă este ea prezentă și în fel ne afectează viețile.

A doua sesiune a constat în definirea problemei.

Efortul cetățenilor a fost unul colectiv, s-a mers mult pe premisa că nicio idee nu trebuie pierdută, toate părerile trebuie luate în considerare, analizate, dezbătute. De aceea, cei 150 de cetățeni au fost împărțiți în 12 grupe de lucru și împreună cu facilitatori, translatori și specialiști, ei au reușit să identifice cele mai grave probleme generate de ura în societate, instigarea la ură, discursul violent sau violența propriu- zisă. Bineînțeles că în UE există deja legi și politici care reglementează ura în societate, dar rolul acestui eveniment a fost ca toată lumea să înțeleagă ce nu funcționează, ce mai poate fi îmbunățit, ce mai trebuie adăugat, cum trebuie să- ne schimbăm limbajul.  Rezultatele deliberate de fiecare grupă au fost apoi votate de către toți cetățenii și urmează să fie propuse Parlamentului European pentru a se vedea cum și dacă pot fi implementate.

A treia sesiune a presupus găsirea unor soluții și recomandări pentru a fi propuse Parlamentului European

Teme importante precum Conflictele și moștenire istorică, Criza economică și socială, Politica și responsabilitatea, Mass-media, dezinformare și responsabilitate, Mentalitatea turmei, prejudecățile și intoleranța au fost dezbătute, integrate și analizate.

Nu a fost ușor să se ajungă la niște recomandări având în vedere că ura în societate este un subiect atât de complex, prezent în multe aspecte ale vieții noastre. Cu toate astea, după multe sesiuni de dezbatere, după identificarea problemelor și evidențierea cauzelor și a motivelor care conduc la ură și după definirea problemelor, cetățenii împreună cu facilitatorii au propus mai multe recomandări printre care:

  • Creșterea gradului de conștientizare cu privire la ură și la măsurile și remediile existente pentru a o contracara printr-o campanie publică.
  • Crearea unei platforme la nivelul UE care să combine informații, resurse, măsuri și sisteme de sprijin în ceea ce privește ura.
  • Înființarea unui Card de navigare sigur al UE
  • Programe și antrenamente pentru toleranță (T4T)
  • Consolidarea abilităților sociale și emoționale ale copiilor și tinerilor pentru a preveni ura.
  • Educație pentru fiecare generație, pentru fiecare națiune privind comunicarea non-violentă.
  • Reclamele care să ajute împotriva urii.
  • Fiabilitate, fapte și transparență: verificarea și clarificarea finanțării informațiilor
  • Europa te întâlnește: mass-media participativă pentru cetățeni.
  • Abordarea anonimatului online pentru a combate ura.
  • O singură Europă, o singură definiție: incriminarea discursului instigator la ură.
  • Moderare AI: protejarea rețelelor sociale de discursul instigator la ură.
  • Burst the bubble: promovarea unor perspective diverse pe rețelele sociale.
  • Programe care să readucă conștientizarea (și revenirea la) sensul vieții.
  • Înființarea unui comitet independent de încredere.
  • În căutarea oamenilor: abordarea inegalității sociale pentru a combate ura în UE.
  • Înființarea unui Oficiu național pentru combaterea urii în statele membre.
  • Protocol european de răspuns eficient pentru sesizările de infracțiuni motivate de ură.
  • Răspândirea unei culturi a dezbaterii în școli inspirată de panelurile cetățenilor.
  • Crearea de grupuri de cetățeni europeni pentru tineri (16-25 de ani) pentru combaterea urii.
  • Dezvoltarea serviciilor civice voluntare în comunitățile locale pentru adulți.

Mi-a plăcut să văd că cetățenii europeni sunt ascultați, că au o voce și că pot să și-o facă auzită prin intermediul acestor evenimente organizate de Comisia Europeană. Cred că de aici începe schimbarea.

 Platforma prin care fiecare cetățean poate să facă propuneri, să interacționeze cu celelalte recomandări ale cetățenilor sau să-și spună părerea în legătură cu această temă importantă care ne impactează viețile este încă disponibilă aiciPlatforma cetățenilor europeni .


Dacă îți place Zburătoarea.ro și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici  sau să te abonezi la newsletter.