Eram mamă de nici șase luni, de o lună mă întorsesem la muncă și mă chinuia teribil sentimentul de vinovăție. Îmi părăsisem copilul și nu încetam să-mi pun întrebarea: oare ce simte copilul meu pe parcursul zilei când îmi caută brațele, vocea, mirosul și nu mi le găsește.

O perioadă nu am fost bună de nimic. La serviciu mă redaptam greu și prost, nu simțeam că dau randament. Acasă încercam să fac prea multe într-un timp prea scurt. Eram varză și asta cred că puteau să o observe și cei din jurul meu. Practic nu eram nici la muncă nici acasă.

La scurt timp după, am avut ocazia să aud vorbele care urmau să mă vindece (nu pe loc și nici dintr-o dată). Mi le spunea Laura Markham, la o conferință de parenting. „Stai puțin cu copilul tău? Make the best of it. Nu contează cât timp petreci efectiv ci contează ce faci în orele alea. Cum îți asculți copilul, cum comunici cu el, dacă îl auzi, dacă îl faci să râdă.”

Știu clar că atunci nu am înțeles pe deplin ce înseamnă să profit din plin de momentele cu copiii mei, mi-a fost greu să disec informația și să mă apuc de treabă, dar am avut încredere în siguranța cu care mi-a vorbit și am început să mă relaxez și să fiu prezentă cu adevărat în momentele în care stăteam acasă. Cu timpul, am descoperit ce efect terapeutic are o oră de hârjoneală, de joacă. Șaizeci de minute în care râdem împreună și ne vindecăm una pe  cealaltă de toate clipele grele pe care le-am trăit în ziua respectivă.

Și mi-am dat seama de un lucru cert: Copiii vor atât de puține. Cel mai important, ne vor pe noi.

Să-i auzim, să-i înțelegem, să-i acceptam, să-i încurajăm, să fim acolo! Să-i iubim, să se simtă protejați. Să le răspundem la toate DE CE-urile din lumea astea. Să-i facem să se simtă integrați.

„Stai puțin cu copilul tău? Make the best of it. Nu contează cât timp petreci efectiv ci contează ce faci în orele alea. Cum îți asculți copilul, cum comunici cu el, dacă îl auzi, dacă îl faci să râdă.”

Pentru că, peste ani, ei nu o să-și mai amintească decât cât și cum i-am făcut să râdă!

 


Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici  sau să te abonezi la newsletter.