Cu mâinile întinse în lateralul corpului, aleargă înclinându-se din când în când, ba pe dreapta, ba pe stânga, așa cum face un avion când trece pe deasupra pistei salutându-și vechii camarazi din metal ce dorm la sol.

-Fug, fug! Mi-a zis să fug și eu asta fac, fuuggg!

Din momentul în care l-am văzut cum își ia zborul, mi-am dat seama ce făcusem. Eram pe pilot automat când m-am răstit le el și i-am zis „FUGI DE AICI!”.

Nu m-a pedepsit, nu s-a supărat, nici măcar nu și-a încruntat privirea. În schimb, mi-a zâmbit! Ca și cum lumea lui solidă nu se poate cutremura dacă eu sau altcineva îl alungă. Ca și cum lumina din ochii lui a mai întâlnit respingeri, refuzuri poate chiar și vorbe grele, dar toate astea n-au contat pentru copilăria lui. El a ales să fie fericit și nici lipsa banilor, nici mâncarea puțină, nici oamenii care se încruntă când îl văd, nimic nu poate să-i schimbe alegerea.

M-am întors, ca în al doișpe-lea ceas și l-am chemat mai aproape. L-am întrebat dacă are o zi bună, dacă a adunat ceva bănuți și cum de nu este la școală. M-am lăsat pe vine, să fiu la înălțimea lui și, pentru un moment, mi-am dorit să am și eu acea strălucire.

Am aflat că străbate parcarea doar în serile de după ore și vine tocmai din Berceni, cunoaște stațiile de autobuz ca-n palmă. Că strânge bani pentru mâncare, uneori vânzând cărți, alteori spunând o poveste, dar cel mai des primește bani doar așa.

Mă uit la chipul lui de copil și-mi dau seama ce lecție mare mă învață omulețul ăsta mic de nici zece ani. O lecție din care pot să aleg să nu-i dau bani, pot să-l încurajez să nu mai bântuie parcările din București în loc să să se joace așa cum o fac toți ceilalți copii de vârsta lui, dar nu am cum să-i răpesc bucuria care îl arde pe dinăuntru. Aia e a lui și indiferent de reacțiile oamenilor din jurul lui, el știe cine/cum alege să fie.

Băiatul de la Ikea. ❤

Photo by Aaron Burden on Unsplash


Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici  sau să te abonezi la newsletter.