Nu prea sunt eu cu tradițiile și mai ales îmi este foarte greu să accept superstițiile. Dar câteva obiceiuri le am strâns legate de sufletul și inima mea. Le port adesea în amintirile mele de copil și de fiecare dată când mă întorc la ele, mă emoționez și îmi doresc atât de mult să fiu iar la mine, acasă!

Mărțișor, simbol al primăverii

Mărțișorul este, în Bucovina, simbolul sosirii primăverii. Obiceiul spune ca de 1 martie, fetele să dăruiască băieților mărțișoare, iar apoi, pe 8 martie, aceștia să le întoarcă gestul dăruindu-le flori. La mine acasă, mărțișoul este simplist, confecționat din ață albă și ață roșie. Nu este împopoționat cu cristale, nu are atârnate bijuterii de aur sau argint. Dacă este confecționat manual, cu atât mai bine. Firul alb reprezintă sinceritatea, respectul, prietenia, iar firul roșu reprezintă dragostea (în foclor primavara este interpretată cromatic prin culoarea roșie). Băieții trebuie să-l poarte în piept toată luna martie. În unele țări, după purtare, mărțișorul se leagă în primul copac înflorit și se pune o dorință.

Când eram copil îmi pregăteam din timp toate mărțișoarele ce urma să le ofer colegilor mei. Țin minte că eram destul de timidă și că mă bucura foarte mult să văd că băieții purtau mărțișoarele de la mine. Ziua de 1 martie forfotea la noi în clasă. Profesorii primeau mărțișoare, băieții erau împodobiți și asaltați de fete, în aer se simțea un miros proaspăt de primăvară și toți ne bucuram ca la o mare sărbătoare!

Am căutat prin București să regăsesc mărțișoarele copilăriei mele. Le-am zărit la târgul Muzeul Țăranului Român la standul unui bătrânel din Bucovina. Mi-a povestit că știe să confecționeze mărțișoare de mic copil, deși meseria lui este de fierar. Are mărțișoare tradiționale și spune că sunt cele mai frumoase din toate timpurile. Nu pot să nu fiu de acord cu el. Iubesc mărțișoarele simple prin ceea ce simbolizează ele. Acest gest de a oferi un mărțișor trebuie să rămână simbolic și ancorat în poveștile bătrânilor care le-au creat. Iar primăvara sosește împreună cu bucuria noastră de a primi și oferi simbolul unui nou anotimp! Să aveți zâmbete în suflet și flori după ureche! Și o primăvară minunată!


Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici  sau să te abonezi la newsletter.