Știți, mereu mi s-a părut important să stau pe lângă oameni care să mă inspire și de la care să am ce învăța. Cumva, am știut dintotdeauna că doar așa pot să-mi depășesc propria condiție. Nu zic că nu este important să citesc și să descopăr lucruri singurică, ci zic că, uitându-mă în jurul meu, am știut să caut oameni valoroși pe care să-i stimez și să-i apreciez pentru munca depusă, rezultatele obținute sau pur și simplu pentru principiile frumoase și valoroase pe care le promovează.

Mama este primul meu model și rămâne în topurile mele indiferent de ce o să se schimbe în viața mea. Deși este o femeie mărunțică și simplă, mama înglobează în trupul ei firav toate calitățile pe care ar trebui să le aibă o mamă. Iar bunătatea și devotamentul ei pentru cei din jur sunt exemple demne de urmat!

Dirigintele de geografie din școala generală mi-a dat cea mai frumoasă lecție de viață. Deși avea o fire rece și evita să ne arate vreo slăbiciune, vreodată, D-nul Dincă era pentru mine întruchiparea corectitudinii. Făcea ce făcea însă mereu avea grijă să nu nedreptățească pe cineva. Încerca să rămână echidistant așa că premia și pedepsea pe cine merita în egală măsură.

Proful de franceză din liceul militar este omul pe care l-am stimat și l-am apreciat mereu. Nu pentru calitățile lui speciale de a pronunța un „R” mut, ci pentru faptul că mereu ne îndemna să ne trăim viața, să fim liberi, să spunem ce credem și să ne urmă visurile. Mi-l amintesc perfect, cum se urca pe catedră și proclama ca Napoleon dreptul unui student la tinerețe.

Instructorul de baschet (tot din LM) era un bărbat masiv, cu o duritate în voce și un mers foarte apăsat. Deși la prima impresie ar fi trebuit să îți fie frică, acest om te cucerea prin respectul și buna educație de care dădea dovadă. Mereu mi-am dorit să pot să impun respect prin propriul meu comportament față de ceilalți.

Pe la 24 de ani l-am cunoscut pe Ștefan și, fără să-mi dau seama am început să apreciez tot mai multe lucruri la el. Am crescut împreună, unul lângă celălalt. Eu am devenit fără să-mi dau seama un om mai tolerant, iar el s-a transformat în modelul meu!

Primul meu instructor pe elicopter. Omul care a crezut în mine mai mult decât am făcut-o eu. Cel care nu se sfia să-și spună punctul de vedere chiar dacă situația se întorcea în defavoarea lui. Cel care și-a depășit limitele și a învățat să învingă (în unele cazuri) gravitația. Omul care nu teme să zâmbească și nici să le arate celorlați punctele vulnerabile!

Aceste sunt câteva dintre cei care m-au inspirat de-a lungul vieții, oameni compleți, cu povești de viață fascinante. Modele. Exemple de urmat!

Un alt om foarte important pentru mine, de la care am multe de învățat și pe care îl urmăresc cu interes de ceva vreme (în media și online, nu fizic) este Vlad Voiculescu, ministru tehnocrat, fondatorul Magicamp și Magichome.

Anul acesta am avut din nou ocazia să-l întâlnesc, la webstock. Este fost Ministru al Sănătății și viitor om de politică (cred că s-a înscris să candideze pentru primăria capitalei). Discursul lui m-a motivat, m-a bucurat și m-a făcut să-mi dau seama cât de importantă este implicarea noastră civică și documentarea despre ce înseamnă clasa politică și în ce fel ne afectează dacă nu avem habar despre ea.

Fiecare dintre noi este foarte important și, ca să contribuim toți la schimbarea pe care o cerem și o așteptăm trebuie să ne implicăm.

Ce am învățat în 30 de minute de oratorie, de la Vlad Voiculescu, la conferințele Webstock:

  • este esențial să descoperi bucuria de a-i ajuta pe ceilalți! („Vei uita ce ți-a făcut cineva, dar nu vei uita niciodată cum te-a făcut să te simți!”)
  • este necesară o implicare civică și o implicare politică.
  • avem puterea și este de datoria noastră să construim instituții puternice (trebuie să avem o țară de succes și nu una care eșuează) unde oamenii să aibă cap și șira spinării.
  • este esențial să avem o structură funcțională cu oameni care să știe să-și facă treaba (singura cale este prin politică)
  • este foarte important să ne implicăm în politică și să avem habar despre ce înseamnă ea. Când ne va afecta viața personală s-ar putea să fie prea târziu.

Pentru o imagine extinsă, domnul Voiculescu ne-a recomandat să citim „Why nations fail?”

De ce îl văd pe Vlad Voiculescu un model în viață?

Pentru că te privește fix în ochi atunci când vorbește cu tine, nu are frică să spună lucrurilor pe nume și este foarte documentat pe multe teme ce privesc societatea noastră și nu numai! Pentru că a studiat ani buni în străinătate și totuși, a ales să se întoarcă acasă, să vindece cancerul unei țări și să spere că nu este metastază! Pentru că deși are o experiență vastă în domeniul medicinii, a fost ministrul Sănătății și este inițiatorul multor proiecte umanitare, omul ăsta îți vorbește cu o modestie și o empatie incredibilă. Și nu în ultimul rând, pentru că se implică constant în probleme societății de astăzi și nu a încetat să creadă într-o Românie mai bună!

Anul acesta s-au regăsit la webstock invitați de renume precum Andreea Esca, Mihaela Noroc, Cornel Amariei și Vlad Voiculescu. Eu am fost foarte onorată să mă aflu în public și fericită că am avut ocazia să-i ascult cu urechile ciulite pe vorbitori! Mulțumesc Evensys și partenerilor pentru organizare!


Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici  sau să te abonezi la newsletter.