Unul dintre lucrurile mișto de care beneficiem, de când ne-am mutat la Brașov, este că pădurea este parcul nostru. Da, da, am spus-o bine. Mă bucur tare mult că avem ocazia să petrecem mai mult timp în natură și să facem drumeții împreună cu fetele. Așa cum era de așteptat, Tâmpa, muntele care străjuiește Brașovul a fost primul care trebuia explorat de noi. L-am urcat de atâtea ori cu telecabina și ne-am bucurat de priveliștea superbă a orașului și împrejurimilor încât, ar fi fost păcat să nu facem și o drumeție până acolo.
Pentru cei dornici de mișcare, există patru trasee turistice:
1. Drumul Serpentinelor, marcat cu triunghi roșu, are aproximativ 800 metri și este cel mai ușor dintre toate traseele spre Tâmpa. (L-am făcut sâmbăta trecută, o să revin cu un articol și despre el)
2. Drumul Cavalerilor, marcat cu dungă albastră, pleacă de la Bastionul Țesătorilor, ajunge în Șaua Tâmpei, are doi kilometri lungime, mai apoi, de aici se poate continua chiar până în Poiana Brașov, dar drumul durează aproximativ trei ore.
3. Al treilea traseu pleacă de la Curmătura dintre Dealul Melcilor, trece prin Șaua Tâmpei, ajungând în vârful muntelui, are tot aproape doi kilometri lungime și este marcat cu triunghi albastru.
4. Treptele lui Gabony, traseu marcat cu triunghi galben, cel mai greu, dar și cel mai spectaculos. Este denumit așa după numele unui nobil maghiar care a donat foarte mulți bani pentru oraș.
Zilele trecute am urcat pe Treptele lui Gabony, un traseu din 167 de scări, stâncos dar foarte fain, care forțează urcarea urmărind conturul stâncos al muntelui. Fetele au fost încântate la urcare, când au văzut scările (păcat că la coborâre le-am cărat în brațe), au existat și porțiuni mai abrupte unde a trebuit să fim atenți și să le ținem de mânuțe dar nu aș zice că e un traseu greoi și chiar îl recomand părinților să-l parcurgă împreună cu copiii.
Câteva recomandări dacă vreți să faceți traseul împreună cu copiii:
- să aveți bocanci de drumeție (ideal care să vă protejeze gleznele) cu aderență bună. Sunt foarte multe porțiuni cu roci calcaroase, iar la cea mai mică ploaie devin foarte alunecoase.
- îmbrăcați-vă în haine adecvate, sport, care să vă asigure mobilitatea.
- aveți grijă să nu alunecați, unele porțiuni acoperă pietrele cu frunze și cei mici trebuie ajutați.
- transformați drumeția în ceva plăcut, cântați niște cântecele, folosiți-vă de joculețe cu cei mici pentru ca cei mici să nu simtă că e un efort foarte mare urcarea. Puteți să culegeți frunze, să povestiți despre specii de plante, despre animăluțele din pădure, etc.
- nu vă abateți de la traseul marcat și nu folosiți scurtături, chiar dacă aparent sunt tentante.
Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici sau să te abonezi la newsletter.