Ca să fim clari încă de la început. Eu nu am încercat nicio clipă să conving pe cineva să renunțe la consumul de carne.  Nu am propovăduit vreun stil alimentar și nici nu i-am blamat  pe carnivorii înrăiți sau pe cei care consumă des, rar ori de câte ori vor ei să o facă. Doar scriu despre ce cunosc, ce mi se întâmplă. Săriți cu roșiile la finalul articolului.

Pur și simplu mi se pare decent și firesc ca fiecare să aleagă în cunoștință de cauză și să decidă pentru el pentru că, eu fix asta am făcut.

Haideți să vă povestesc cum am renunțat la carne și care sunt motivele mele pentru care am exclus acest aliment atât de des întâlnit pe mesele noastre, ale românilor, dar și în fast fooduri, resturante, la târguri, etc.

Eram în anul doi de academie și, țin minte și acum, mă duceam spre popotă lihnită de foame, după o zi de poligon. Pe masă, șnițele alături de o garnitură comună. Gurmandă cum sunt și am fost de când mă știu, m-am repezit să mănânc dar, ghinionul meu a fost să nimeresc o bucată de carne cu zgârci, care m-a făcut să-mi golesc ulterior, tot conținutul stomacului. Așa a început totul.

A fost destul cât să-mi întreb organismul care e problema de fapt și ce s-a întâmplat acolo. Era o problemă cu mâncarea, a fost carnea prea grasă sau m-am repezit eu spre mâncare cu o poftă ieșită din comun? Ce anume m-a scârbit atât de tare?

Ulterior, am început să citesc câte ceva despre acest subiect și am aflat, despre carne, că este cel mai greu digerabil aliment din organism, motiv pentru care are nevoie de 3-4 ore pentru a se descompune.  Imaginați-vă că lăsăm un măr pe pământ, se usucă și chiar poate se transformă într-un copac, însă ce se întâmplă dacă lăsăm o bucată de carne pe pământ? Putrezește. Când consumăm carne, avem o senzație de lipsă de vlagă, de slăbiciune, poate chiar somn. Cert este că noi nu suntem prădători. Nu avem gheare, nu avem colți, nu suntem suficient de puternici ca să ucidem un animal fără un ajutor extern.

De exemplu, sistemul intestinal al carnivorelor și omnivorelor, intestinele lor sunt de 2-4 ori lungimea corpului lor. De ce este așa oare?  Intestinele umane sunt de 10-12 metri lungime, după cum vă puteți imagina, este o călătorie destul de mare pentru o bucată de carne să treacă prin tot acest carusel. Deci, ce credeți că se întâmplă cu carnea dacă rămâne în organism pentru perioade lungi de timp? Aș vrea să vă șoptesc dar mai bine vă las pe voi să găsiți răspunsul.

De ce am renunțat la carnea de pasăre, vită, porc și consum doar pește, ouă, lactate, legume și fructe?

Pentru că este mai sănătos. Sunt multe studii și cercetări care arată cum consumul de carne, mai ales în exces, vine cu riscuri pentru sănătate. Probleme digestive, balonare, indici crescuți de colesterol, boli cardiovasculare, tranzit intestinal greu și altele. Nu mai consum carne pentru că:

1.Noi consumăm mult mai mult decât am avea nevoie și nu știm să ne ponderăm. Iar, ca să vă faceți o idee, pentru un kilogram de carne se folosesc 10 kg de cereale.

2. Iubesc animalele și nu sunt de acord cu omorârea lor și nici cu înmulțirea lor pe bandă rulantă sau creșterea forțată cu hormoni pentru a ajunge delicatese pe mesele noastre.

3. Mă ajută să-mi mențin greutatea ideală. Știu, o să ziceți că vorbesc prostii însă, cine mă cunoaște știe că eu am avut ai multe kilograme în plus dar și frici și complexe. Am ținut diete, am plâns, am încercat herbal-prafuri și nimic nu a funcționat. Marele secret pe care l-am descoperit este că nu trebuie să țin o dietă ci să-mi găsesc stilul de viață care mi se potrivește. Și chiar este n lucru bine știut că vegetarienii au un indice de masă corporlă mai mică decât pesoanele care consumă carne.

4. Așa am descoperit gustul mâncărurilor. Pot să mă bucur de legume gătite în felurite moduri, de tarte cu pește, de bruschete cu avocado și semințe de pin, de supă de ardei copți sau de un sufleu de cartof dulce (cu conopidă). Mă opresc aici că începe să-mi plouă în gură.

5. Mă odihnesc mai bine, mintea mea a devenit mai calmă, mai liniștită, mult mai conectată cu mine și cu gândurile mele.Atunci când mănânci carne, consumi frica și anxietatea animalului experimentată ​​înainte de moarte. Animalele simt când vrei să le omori, iar atunci, la fel ca și în cazul oamenilor, glandele lor eliberează hormoni de stres precum adrenalina în mușchi pentru a-i ajuta să supraviețuiască. Pentru că timpul între reacția organismului lor și sacrificare e scurt, mușchii nu au timp să elimine adrenalina și prin urmare ajunge direct în farfurie.

6. Sunt mai fericită. Aici cred că este meritul fructelor și legumelor care îmi dau un boost natural de bună-dispoziție.

7. Am o piele mai sănătoasă datorită surselor de antioxidanți din fructe, legume și semințe care neutralizează radicalii liberi responsabili pentru apariția ridurilor, aneei, petelor de pigmentare și altor semne ale îmbătrânirii pieli.

8. Vegetarianismul este una dintre cele mai benefice diete pentru piele. Să mănânc în fiecare zi fructe și legume proaspete, semințe, cereale înseamnă o sursă imensă de antioxidanți pentru organism. Aceștia neutralizează radicalii liberi, care sunt responsabili pentru apariția ridurilor, petelor de pigmentare și altor semne ale îmbătrânirii pielii. Să nu mai vorbim despre acnee! Deci, dacă trag linie, sunt pe plus oricum ar fi!

Și să vă mai zic o treabă. Cercetările recente au ajuns la concluzia că în următorii ani, resursele de carne ale planetei nu vor mai fi suficiente cât să hrănească toată populația. Bănuiesc că s-a aflat cum avem noi, românii, obiceiul să umplem mesele de miei și porcușori trași în unt, de am putea sătura cu o masă un sat întreg din Somalia. Csf, ncsf.

 


Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici  sau să te abonezi la newsletter.