M-am gândit mult cum să descriu cartea Sălbaticul scrisă de celebrul scenarist și scriitor mexican, Arriaga. Primul impuls a fost să scriu despre acțiune și să povestesc cele două planuri care se întrepătrund la final: cel al tânărului Juan Guillermo, bolnav de o dorință disperată de răzbunare după ce își pierde pe rând fratele, părinții, bunica și povestea unui lup care, deși sălbatic, luptător, rătăcește până își găsește adevărata cale.
Dar apoi mi-am spus că nimic din toate astea nu o să vă determine să căutați cartea în librării și să o răsfoiți. Spusă pe scurt, povestea nu poate fi descrisă așa cum ar merita cu adevărat. Nici măcar Arriaga nu știu dacă ar putea să o înghesuie în câteva propoziții ca să o descrie.
Cartea asta este una dintre cele mai bune lecturi pe care le-am avut în ultimul timp și o să vă spun și de ce merită un loc special la voi în bibliotecă. Nu povestindu-vă acțiunea și nici dându-vă spoilere nu o să vă îndemn să o citiți. Ci arătându-vă exact ce sentimente a trezit în mine și cum m-a făcut să mă simt în toată perioada în care am parcurs paginile lui Guillermo Arriaga.
Am știut că e o carte execelentă pentru că deși am aflat încă din primele pagini care este intriga și a fost prezentată drama cu care se confruntă personajul principal, modul în care s-au petrecut întâmplările a continuat să mă surprindă și să mă facă să stau atent aplecată deasupra fiecarei pagini, ținându-mi respirația, fiind alături de Juan Guillermo și trăindu-i îndeaproape suferința.

Pe scurt este vorba despre un tânăr din Ciudad de Mexico căruia îi moare fratele geamăn încă din burta mamei, apoi fratele mai mare (ucis de un grup de extremiști), apoi părinții (într-un accident de mașină), bunica și în cele din urmă câinele (fusese al fratelui său). Contextul în care se întâmplă evenimentele, cartierul violent în care trăiește, acoperișurile locuințelor unde își face veacul și întâmplările prin care trece, toate astea nasc în el o dorință de răzbunare și îl fac să scoată la iveală: Sălbaticul.

În paralel este povestită viața unui câine lup, felul în care este urmărit și vânat de către om pentru ca în final tot omul să fie cel care se zbate săfacă tot ceea ce-i stă în putință ca să-l salveze.
Ei, abia aici intervine măestria. Cum se unesc cele două povești, cum se integrează una pe cealaltă, cum îl fac pe cititor să fie acolo în munții înzăpeziți ai Canadei, să alerge alături de lupul vânat și imediat să se transpună în piele lui Juan Guilermo care îndurerat și hotărât să se răzbune pe ucigașii fratelui său, scoate din el instincte sălbatice ce îl determină să se întoarcă mereu în amintiri ca să înțeleagă mai bine realitatea cu care se confruntă.
M-am simțit ca un personaj parte din poveste. M-a durut suferința personajului principal, angoasele lui și strigătele de ajutor. Am fost alături de el în dorința lui acută de a se răzbuna. I-am urât pe ucigași și m-a scârbit întreg sistemul justițiar corupt care în loc să protejeze cetățenii, îi suge de bani. Am iubit în același timp cu Juan Guilermo și nu am înțeles nici eu, la fel ca el, cum poți să ai un amalgam de sentimente în aceeași inimă. M-am întors împreună cu el în amintirile lui și am reușit să-mi imaginez tot ce a trăit și cum și de ce a făcut-o. Măestria scriitorului m-a făcut să fac și eu parte din carte și să fiu extrem de aproape de poveste. O călătorie fascinantă pe care o recomand oricui.
Guillermo Arriaga a devenit celebru ca scenarist pentru marele regizor mexican Alejandro González Iñárritu, pentru care a lucrat la filme-cult precum 21 de grame sau Babel. Însă cariera de scriitor a lui Arriaga este la fel de fascinantă. Romanul Sălbaticul, tradus în română de Marin Mălaicu-Hondrari (el însuși scriitor și scenarist), oferă introducerea ideală în opera lui: brutală și în același timp senzuală, intelectuală și viscerală, crudă și emoționantă.

„Arriaga e a studiat psihologie şi literatură, a jucat fotbal ca profesionist și a practicat boxul, a predat la facultate, îi place să vâneze. Și-a pierdut mirosul la 13 ani, în urma unei încăierări cu băieții din cartier. Dar această pierdere nu l-a împiedicat să introducă în literatura sa o lume full HD.”

Am uitat să vă spun de o platformă foarte faină cu recomandări de cărți bune, pe care e musai să le citiți. Se numește Reading is Cool, are multe recenzii și articole interesante precum și rubrici cu schimb de cărți, impresii, oferte de la edituri etc.

 


Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici  sau să te abonezi la newsletter.