Despre Fashion Revolution România și munca mea de activist în această echipă alături de Mariana Stan și Doris Manu am mai povestit în articole anterioare. Dacă sunteți curioși, vă las link aici.
Însă, ce nu am apucat să povestesc, este despre cum m-a schimbat pe mine, munca în această echipă, ce am învățat de-a lungul proiectelor derulate și care sunt pașii care mă conduc către o viață sustenabilă. Nu-i nimic, îmi iau răgaz și vă zic acum.
De ceva vreme îmi doresc să fac o schimbare în dulapul cu bulendre. Să-l mai aerisesc de haine, să-l reduc la ce folosesc cu adevărat dar și să-l reinventez cu ținute din materiale naturale, care să mi se potrivească, să nu se demodeze și care să reziste în timp. Cineva chiar mi-a spus că și hainele și felul în care ne agățăm de ele, ne țin din drumul nostru în care ar trebui să creștem, să evoluăm. Nu l-am crezut pe loc, dar când a venit vremea să renunț la mai bine de 90% din hainele din dulap, am simțit cum îmi dezleg sacul cu pietre de moară ce-l țineam agățat de picior. M-am simțit eliberată.
Pentru că vreau să #facpartedinschimbare scriu aici cei câțiva pași care mă aduc mai aproape de o garderobă sustenabilă:
- Să sortez hainele și să renunț la tot ce e din polyester, tot ce nu port sau de care nu m-am atins de mai bine de câteva luni.
- Să vând, donez, arunc (în funcție de sortiment) hainele pe care nu le mai port.
- Să-mi fac planul pentru o garderoba minimalistă. Asta înseamnă culori simple și articole puține dar de efect.
- Să mă gândesc bine înainte să cumpăr un articol de îmbrăcăminte. Aici mă refer la cumpărărturi impulsive, nu vreau să mai aud de așa ceva. Caut articole din materiale naturale, articole făcute de branduri locale care au grijă pentru natură și sunt eco-sustenabile. Îmi plac mult Yardsale-urile și magazinele cu haine preowned, merg în multe second-handuri, licitez online haine purtate.
- Să cumpăr o piesă vestimentară doar dacă știu că o să o țin în dulap câțiva ani de zile (excepție fac tricourile, hainele sport, lenjeria de corp)
Inul este un material natural, delicat cu pielea si rezistent in timp. Mie imi place foarte mult!
Hainele din fotografii sunt cumparate de la târguri, de la MiniPrix Otopeni sau de pe grupul de facebook NuMaiPort. Altele sunt luate de la branduri locale (dragi mie) care au grijă și respect față de mediu, față de oameni, față de clienții lor. Când cumperi haine cu o poveste în spatele lor, articolele alea vestimentare încep să însemne ceva mai mult pentru tine. Și începi să le prețuiești, să le respecți, să le iubești.
1. Rochie din in cumpărată de la MINIPRIX.
Această rochie e cumpărată din Miniprix Otopeni și, la momentul achiziției, avea fermoarul rupt, drept pentru care am putut să o iau cu un discount de 20%. A costat 50 de lei, cu alti 25 de lei am înlocuit fermoarul. Este lejeră, copilăroasă și îmi place mult.
2. Rochie din in, KOTON.
La momentul achiziției, mi-a plăcut atât de mult acest model de rochie încât nici nu am mai ținut cont că este cu două mărimi mai mare, adică un 40. Culoarea dulce, materialul din in și croiala frumoasă m-au convins să o cumpăr. Preț? 50 de lei din magazinul Koton Unirii. Alți 45 de lei i-am cheltuit la un atelier de croitorie ca să îmi fie modificată după mărimile mele.
3. Rochie din in, VERLINNE.
Aici nu pot să zic decât că mi-am dorit mult acest model de rochie, încă de când am văzut-o pe site-ul celor de la Verlinne. A costat 450 de lei (transport inclus) dar a meritat fiecare leuț. Este o rochie lejeră dintr-un in de calitate superioară și are un design care mie îmi place mult. Este și extrem de confortabilă și versatilă, perfectă pentru serile de vară, lasă pielea să respire, materialul se simte foarte fain la atingere.
4. Rochie din in, INLIN.
Încă o rochie pe care mi-am dorit-o de multă vreme și pe care am reușit să o cumpăr de la Love yard Sale la o reducere considerabilă. 150 de lei, purtată doar la ședințe foto. Inlin este un brand românesc care are respect pentru natură și mediul înconjurător și încearcă să fie eco-responsabil prin activitatea pe care o desfășoară. Materialele pe care le folosește sunt de calitate superioară iar tiparul și cusăturile sunt perfecte.
5. Rochie din in, MINIPRIX.
Ce mi-a plăcut cel mai mult la această rochie a fost croiul și felul în care se așează pe corp. Mi-nu-na-tă! Cumpărată din MINIPRIX Otopeni, a costat 140 de lei. Are un șliț lateral însă mânecile bufante și inul atât de plăcut la atingere clasează acest articol vestimentar printre preferatele mele.
6. Costum din in, achiziționat de pe grupul de facebook NuMaiPort.
Știți grupul de facebook Nu Mai Port, în care se vând haine și tot felul de articole în stare bună și foarte bună în speranța că cineva se va găsi să le iubească? Ei bine, eu îmi cumpăr frecvent haine de acolo, ba chiar m-am îndrăgostit, încă din prima clipă, de acest costum de in de la Mango. Nu este nou dar este într-o stare excelentă și dintr-un in calitativ și foarte lejer. Întregul costum m-a costat 150 de lei deși știu că ar fi meritat mult mai mult.
De ce haine de in? Pentru că modă sustenabilă, pentru că sunt versatile, din materiale naturale și prietenoase cu pielea. pentru că rezistă în timp și, din punctul meu de vedere, nu se demodează. Sunt extrem de fericită de ținutele care mi-au reinventat garderoba și am în plan să fac în continuare alegeri inspirate. Deja mă gândesc la denim. 🙂
Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici sau să te abonezi la newsletter.