Dacă mă întrebai înainte să am copil, ce părere am despre alăptare, ți-aș fi răspuns direct, fără să stau pe gânduri că nu o să-mi hrănesc copilul mai mult de 6 luni cu lapte matern pentru că apoi laptele e o apă chioară așa că nu văd sensul alăptării mai departe de această vârstă.
Aș mai fi completat cu o chestie de genul, „dar nu-mi fac probleme, alăptarea este ceva simplu, care vine de la sine”, cel puțin asta auzeam că se discută în jurul meu. Pe scurt, habar n-aveam despre ce înseamnă acest proces, dar asta nu mă împiedica să-mi dau cu părerea chiar și atunci când ceea ce credeam eu despre alăptare era departe de a fi adevărat.
Sunt multe mituri care circulă despre alăptare. Unele vin din nesiguranța și provocările pe care multe mame le-au întâmpinat, altele au fost preluate din mame, bunici și străbunici și le auzi atât de des până ajungi să le dai crezare. Dar atunci când te informezi cum trebuie și din surse sigure, poți face o departajare clară între mit și adevăr.
În continuare, șapte mituri despre alăptare:
1. Laptele mamei nu este bun (prea apos sau prea gras) – FALS
Laptele matern are compoziția perfectă pentru a-i asigura bebelușului hrana de care are nevoie. Acest lapte nu se formează din ceea ce mănânca mama (un exemplu ar fi mamele subponderale din Somalia care se înfometează din cauza sărăciei dar bebelușii lor alăptați sunt grași și frumoși) ci din alveole, niște celule mamare și apoi curge prin canale și este depozitat în sinusurile galactofore, de unde ajunge la copil. Indiferent de alimentația mamei, laptele își menține aceeași calitate deși aroma și mirosul pot fi influențate de ceea ce mănâncă mama. Valabil și pentru cantitatea de grăsimi care este direct păroporțională cu dieta mamei care alăptează. Laptele de început este apos și are rolul de hidratare, laptele de final este mai gras și are rolul de a-i ține de saț bebelușului, de aceea copilul trebuie să stea suficient la sân până îl golește.
2. După șase luni, laptele e apă chioară – FALS
După vârsta de șase luni, bebelușul trece de la anticorpii mamei la proprii săi anticorpi. Valoarea calorică a laptelui scade într-o mică măsură dar crește cantitatea de anticorpi. Laptele rămâne principala sursă de hrană pe lângă începerea diversificării. Mai mult decât atât alăptarea după 6 luni reduce riscul bolilor cronice infantile, reduce riscul obezității și creștedezvoltarea cognitivă prin conținutul de acizi grași esențiali.
3. Dacă alăptezi îți strici sânii FALS
Nu se poate să crezi așa ceva. O dată cu sarcina, corpul tău suferă transformări dar tot firescul îl face să revină la forma inițială. Personal, mie îmi place mult mai mult cum arăt după cele două sarcini, mă văd mai feminină, corpul meu arată a femeie. Alăptarea face parte dintr-un proces normal, iar că vrei să alăptezi, că nu vrei, inițial sânii tăi vor crește în sarcină și după naștere se vor umple cu lapte. Mai departe e alegerea ta dacă alăptezi sau nu, deși, lasă-mă să-ți spun că nu alăptarea strică sânii ci TIMPUL.
4. Cantitatea de lapte este direct proporțională cu mărimea sânilor FALS
În alăptare o regulă e literă de lege CERERE-OFERTĂ. Dacă respecți acest principiu și îți lași copilul la sân, cât are nevoie ca să stimuleze lapte și să regleze lactația atunci sânii tăi, indiferent de mărime o să producă suficient lapte pentru ca bebelușul tău să se sature.
5. Alăptarea este interzisă dacă mama ia pastile de răceală, durere de cap sau dacă face tratamente stomatologice FALS
Cel mai important întreabă medicul sau farmacistul. Citește pe prospectul medicamentelor, verifică pe site-ul e-lactancia.org dacă soluția activă prezintă vreun risk. Majoritatea tratamentelor, inclusiv unele antibiotice sunt compatibile cu alăptarea. Atenție, nu te automedicamentezi și precizezi mereu medicului sau farmacistului că alăptezi astfel ca tratamentul indicat să fie compatibil. Dacă medicul stomatolog își interzice alăptarea în anestezii, vorbește cu un specialist în alăptare și mai cere o părere. (Un exemplu concret este mama care alăptează imediat după cezariană)
6. Dacă mama are sânii moi, asta înseamnă că nu are lapte FALS
Se prea poate ca la un moment dat, după ce se reglează lactația, sânii tăi să nu se mai împietrească ca în primele zile/săptămâni. Nu e nicio îngrijorare atât timp cât ești atentă la indicatorii alăptării (scutece pline care ne arată că se hidratează, scaune normale – consistență, culoare, miros, creștere în greutate). Așa cum spuneam, laptele se formează pe principiul cerere-ofertă așa că la un moment dat, în funcție de cât suge bebelușul, lactația se reglează și sânul este moale. Deci sân moale=suficient lapte.
7. Alăptarea favorizează apariția cariilor și demineralizarea smalțului dinților sugarilor FALS
Poate ai mai auzit asta de la mămici sau ți-a spus-o chiar un medic dentist. Însă nu alăptarea favorizează apariția cariilor dentare. Laptele matern chiar are în compoziție substanțe antibacteriene care încetinesc dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală a copilului. Mai mult decât atât laptele matern conține o cantitate mai micăde zahăr în comparație cu alte alimente (ex: lapte praf).
Este important ca bebelușul să aibă o igienă dentară încă de la apariția primului dințișor. Astfel putem preveni apariția cariilor și demineralizarea dinților sugarilor (de cele mai multe factori genetici și alimentația proastă le favorizează).
Voi ce mituri știți despre alăptare?
Articolul face parte dintr-o serie de mai multe articole scrise cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării (1-7 august).
Confirmări/Notificări