Trecem printr-o perioadă dificilă. Ce se întâmplă acum ne afectează pe toți și ține de noi și doar de noi să revenim la viața de dinainte. Deși nu o să mai fie la fel, nu are cum să mai fie.

Nu e de glumă, oamenii mor, e momentul să #stămdr******acasă!

Când am auzit că în București, oamenii mișună pe străzi, părinții încă își mai duc copiii în parc, Mc Donalds-ul are cozi lungi, bătrânii noștri, cei pe care încercăm să-i protejăm, se adună în fața blocului, la table, șah, m-am întristat.

Noi stăm izolați de o săptămână, la sora mea, la Constanța, doar o persoană iese din când în când să facă cumpărăturile, în rest mucles, habar n-am ce se întâmplă pe străzi. Însă citesc multe bloguri și mărturii care zic că ne-am izolat, dar doar noi, ăștia din bula noastră. Cum adică? Oamenii nu înțeleg că nu e de glumă cu așa ceva? Adică e nevoie să murim pe capete ca să realizăm că pandemia asta nu e un lucru inventat, că ne așteaptă vremuri critice, că trebuie să #stămacasă?!

E important să ne dăm seama că nu ne putem juca cu viețile noastre sau cu cele din jurul nostru. E vital să înțelegem că și nouă ni se poate întâmpla chiar dacă acum câteva luni ne uitam la virusul ăsta ca la ceva îndepărtat, ce cuprinde un oraș din China, undeva, în celălat capăt al planetei.

Pe unii, virusul ăsta păcătos care a adus atâtea necazuri îi unește

Pe de altă parte văd foarte multă lume care se mobilizează să-i ajute pe ceilalți. Înafară de cei din sistemul medical care sunt Supereroii Noștri pentru că tratează bolnavii, cu riscul de a se infecta pe ei și a-l da mai departe familiilor lor, mai sunt studenți și tineri care se oferă să le facă cumpărărturi vârstnicilor, copii care desenează curcubee și dau mai departe optimismul lor inocent, asociații care demarează proiecte de strângere de fonduri pentru spitale, influenceri, bloggeri și persoane publice ce le vorbesc comunităților lor sfătuindu-i să respecte regulile de igienă și să stea în casă, voluntari care fabrică și donează măști de bumbac. Pe unii, virusul ăsta păcătos care a adus atâtea necazuri îi unește mai mult decât ar fi crezut vreodată. Și asta este minunat, mă face să vreau să ajut și eu. Încă mâ gândesc cum. Deocamdată #stauîncasă.

Într-o lume în care ieri trona individualismul, fuga după bani, burnout-ul, stresul și lipsa de timp, azi s-a instalat empatia, ascultarea celuilat, sprijinul și spiritul colectiv.

Cu toate astea, tendința este de negare, de luat la mișto, de pus sub semnul întrebării, de combatere cu tot felul de teorii conspiraționiste. De unde ne luăm informațiile corecte?

Stămacasă.ro, datelazi.ro, știrioficiale.ro

De unde ne putem informa rapid și sigur:

Guvernul a venit cu o variantă online de informare.

Stămacasă.ro este o soluţie digitală cu ajutorul căreia va fi redusă suprasolicitarea numerelor de urgenţă, colectarea rapidă de informaţii de la o populaţie foarte mare, oferind sprijin în managementul cazurilor pentru autorităţi.

Știrioficiale este o platformă online lansată pentru combaterea dezinformării și a fakenews-urilor.

Alte site-uri care urmează să fie lansate de autorități:

Datelazi.ro este locul unde utilizatorii vor afla dimensiunea corectă a efectelor cauzate de COVID-19 în România, direct din surse oficiale, diminuând panica şi dezinformarea prin stimularea transparenţei;

Rohelp.ro este o soluţie digitală cu ajutorul căreia se va putea face colectarea coerentă şi în siguranţă a ajutoarelor, de orice fel, prin conectarea ONG-urilor abilitate cu oferta de resurse pusă la dispoziţie.

Cemafac.ro este aplicaţia prin care românii vor putea evalua corect şi rapid deciziile pe care trebuie să le ia ca urmare a efectelor cauzate de COVID-19 în România, direct din surse oficiale;

Diasporahub.ro este platforma digitală cu ajutorul căreia va fi redusă suprasolicitarea numerelor de urgenţă, vor fi colectate rapid informaţii de la o populaţie foarte mare şi va fi facilitată o evaluare constantă, oferind sprijin în managementul cazurilor pentru reprezentanţii autorităţilor române în ţara de reşedinţă.

Într-o lume în care puteți fi orice, alegeți să fiți buni

Sunați-vă bunicii, părinții, ei sunt partea vulnerabilă și întrebați-i dacă au nevoie de ceva. Coborâți până la vecinul ăla în vârstă cu care v-ați întâlnit de atâtea ori când plăteați întreținerea și ajutați-l dacă vă e cu putiință. Postați pe facebook, pe instagram, îndeamnați-vă prietenii să #steaacasă. Implicați-vă în campanii, vorbiți cu cei care nu înțeleg că virusul ăsta suferă mutații genetice, de asta trebuie să fie contactat cât mai târziu, când nu o să mai fie atât de periculos. Și #stațiîncasă #pebune.

Acest articol face parte din #JurnalDePrevenție pentru #CampaniaColectivă Digital Parents Talks, unde mai mulți bloggeri părinți s-au oferit să scrie articole folositoare care au legătură cu #covid19.  Mai multe detalii aici.

Photo by Captionery on Unsplash


Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici  sau să te abonezi la newsletter.