Și am ajuns să vorbesc despre somnul bebelușului, sau mai bine spus despre lipsa lui. Oare câți părinți văd în asta o provocare? Că doarme iepurește sau că este greu de adormit, că vrea doar în brațe sau legănat, că îi place să doarmă pe burtă sau că nu îi prea place să doarmă de fel, pentru mulți părinți, somnul copiilor este o adevărată provocare. Am scris aici despre Ghidul de somn al bebelușului.

Spre exemplu, atunci când am descoperit că bebelușei Mara îi place să doarmă pe burtă, știam că o asemenea poziție implică anumite riscuri așa că m-am documentat ca să știu la ce să fiu atentă. Inclusiv m-am adresat medicului pediatru ca să știu riscurile la care o supun pe cea mică.

Astfel, am aflat că  există riscul de sufocare și SMSS. Acest sindrom se definește prin moartea sugarului cu vârsta sub 1 an, fără a avea o cauză cunoscută, în timpul somnului. Se pare că dormitul pe burtică favorizează apariția acestui sindrom. De aceea pozițiile cele mai sigure sunt pe spate sau pe o parte, poziția pe burtă, asemănându-se foarte mult cu poziția fetală și stilul ghemuit din burtică, de aceea bebelușul o și preferă. Cu toate astea, trebuie supravegheat și sub nicio formă nu trebuie lăsate pături, perne, jucării de pluș sau alte materiale în apropierea lui.

Între două și patru luni bebelușul începe să își descopere mișcările și în final ajunge la marea performanță de a se rostogoli.  Am avut surpriza ca Mara sa facă chestia asta încă de la două luni. Eu o pun pe seama faptului că are mușchi antrenați de la poziția pe burtă, capul și-l ține singură încă de la naștere, iar în timp a dezvoltat o strategie pe care, după primul succes, a ținut-o minte. Își bagă mânuță sub ea, și cu cealaltă se împinge să se întoarcă pe spate. Iar de pe spate, se întoarce pe o parte și apoi pe burtă. Chiar și așa, cazurile cele mai frecvente ale morții subite apar mai ales în acest interval de vârstă, vârsta cea mai sigură când bebelușul poate fi lăsat în pace să doarmă în ce poziție dorește ar fi cea de 6 luni, atunci când este suficient de mobil și de puternic să se întoarcă singur fără prea multe eforturi.

Care sunt riscurile atunci când bebelușul doarme pe burtă?

  • Risc de sufocare (sugarii care sunt poziționați pe spate sau pe o parte în timpul somnului pot respira mai greu decât cei care dorm cu fața în sus; dormitul pe o suprafață moale înconjurat de multe perne, pături și diverse alte accesorii pentru pătuț,  dormitul cu fața în jos pe o pătură pufoasă poate bloca căile respiratorii ale sugarului; dormitul cu părinții – dacă sugarul doarme în același pat cu dumneavoastră, riscul de asfixie crește deoarece există mai multe suprafețe care pot interfera cu respirația);
  • Riscul să primească mai puțin oxigen (sugarii care sunt poziționați pe spate sau pe o parte în timpul somnului pot respira mai greu decât cei care dorm cu fața în sus);
  • Riscul de supraîncălzire (cei mici au o capacitate mult redusă de a-și autoregla temperatura corpului prin transpirație, așa cum o facem noi, adultii);
  • Risc de sindrom al morții subite (din cauza poziției pe care o are, este foarte greu să-ți dai seama atunci când bebelușul are o problemă).

Recomandări:

-ai grijă ca suprafața pe care doarme bebelușul să fie fermă, iar cearșafurile întinse foarte bine;

-evită să folosești pături, perne și jucării în spațiul de somn al celui mic și nu acoperi patul NICIODATĂ;

-împărțiți camera de somn, dacă nu practicați cosleeping măcar să fiți în aceeași încăpere cu bebelușul (scade cu 50% riscul de moarte subită);

-alăptează-l, apropierea dintre voi te va face să-ți dai seama când cel mic are o problemă;

Academia Americană de Pediatrie a dezvoltat o întreagă campanie în ceea ce privește pozițiile de dormit ale bebelușului, pentru a preîntâmpina fenomenul morții subite. Specialiștii susțin că poziția cea mai sigură pentru somn este dormitul pe spate și că bebelușii ar trebui puși pe burtică numai când sunt treji, sub supravegherea unui adult.

Na, acum să-mi spuneți mie, dacă aveți un bebeluș care ÎN SFÂRȘIT, DOARME îl treziți ca să-l întoarceți pe spate???

Suntem în perioada de colici, a nopților agitate, a zilelor miorlăite și a surorii de trei anișori care nu face liniște niciodată, în prezența celei mici, dimpotrivă, are o mare plăcere să meargă lângă ea să o trezeacă o să ziceți să le țin în camere separate, dar știți, noi încă stăm în chirie și visăm la clipa în care apartamentul o să fie gata să ne mutăm în el. În plus, eu sunt una singură, ele sunt două, eu trebuie să fiu cu ochii pe ambele, nu pot să le țin separat. Nu aș fi crezut niciodată că o să dormim toți patru într-un pat, avem mare noroc că e un kingsize bed.

Așa că mai ia, Magdaleno, încă o gură de aer și stai de veghează somnul fetelor, chiar dacă e singura dată când nu ai ambele mâini neocupate. Concluzionând, poziția pe burtă poate fi o poziție sigură dacă supravegheați continuu somnul celui mic și dacă țineți cont de recomandări. Altfel, bebelușul trebuie lăsat să doarmă numai și numai pe spate!


 

Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici  sau să te abonezi la newsletter.