Când am aflat că sunt însărcinată (prima oară), singurul gând care mi-a venit în minte a fost o imagine cu mine si burtica mea mare! Mă gândeam, pe atunci, oare cum e posibil ca pielea să se întindă în asemenea hal încât să adăpostească un bebeluș de peste trei kile??? Cea mai minunată chestie pe care am trăit-o a fost să văd, prin propria experiență cum burtica crește și apoi, după naștere, revine la loc!
Nu zic că procesul de revenire, se face imediat și nici nu susțin că nu ar exista factori genetici, externi, individuali care să afecteze această fază. Zic doar că organismul unei femei funcționează într-un mod fascinant și că atunci când în corpul ei, un copil se formează, practic (deși există explicații științifice) se produce o minune!
Dar vorbeam despre piele și despre grija pe care trebuie să i-o purtăm, mai ales că suferă multe modificări de-a lungul celor 9 luni de gravidie și după!
Experiența mea la prima sarcină a fost ușor dezamăgitoare, în sensul în care deși m-am străduit să mă dau cu tot felul de creme și uleiuri care ajută pielea să-și păstreze elasticitatea, după săptămâna 40, când Sara se încăpățâna să vină pe lume, pielea de pe burtica mea rotundă si mare ca un pepene a cedat, lăsând în urmă niște vergeturi de toată frumusețea în jurul buricului!
Inițial m-am întristat, gândidu-ma că nu o scap niciodată de semnele astea! Nu că mi-aș fi etalat buricul la vreo ținută sau că aveam de gând să pozez pentru vreo revistă! ? Doar că nah, unei femei îi ia timp să se obișnuiască cu unele schimbări, cu atat mai mult dacă e vorba de corpul ei. Apoi, am început să îndrăgesc semnele alea și să ma gândesc că sunt singurele urme care-mi amintesc de perioada sarcinii, cu Sara crescând înăuntrul meu.
Oricum, după o perioadă de timp, vergeturile s-au estompat și s-au albit! Cel mai bine se văd acum, la sarcina numărul doi, când pielea de pe burtă a început din nou să se întindă! Mi-e drag să văd că organismul meu poartă amprenta a două sarcini în care au locuit fetele mele!
La ambele mi-am ajutat pielea să nu-și piardă din elasticitate hidratându-mă corespunzător! La interior ( am băut multă apă) și la exterior (am aplicat după fiecare duș și seara in ulei natural, de migdale dulci sau de cocos, pe burtă, pe picioare, coapse și unde am mai simțit că cresc și că pielea mea suferă modificări).
Au existat situații în care simțeam că mă strânge pielea și că este foarte uscată, pesemne că cerea singură să fiu mai atentă și să-i ofer hidratarea de care avea nevoie.
În ambele sarcini m-am îngrășat 15 kile ( vorbesc acum și pentru a doua, mai am 3 săptămâni și aproximez că voi lua încă un kil) doar că am observat că ele s-au împărțit diferit. Spre exemplu, la sarcina cu Sara burta mea a fost mult mai mare, de jur împrejurul taliei, pe când la a doua sarcină simt că burta este doar în față, suspendată cumva înafara corpului! Pe șolduri, mâini, picioare si la față am pus la fel la amândouă sarcini! :)))
Ziceam că pentru o piele frumoasă în sarcină este important:
- să bem multă apă zilnic ( lichidul amniotic se schimbă foarte des și trebuie să ajutăm treaba asta);
- să mâncăm diversificat și echilibrat astfel încât să nu avem carențe de vitamine și să nu ne îngrășăm mai mult decât ne-o zice corpul nostru. Multe fructe, multe legume, mult peste, pe astea m-am bazat pe parcursul lunilor de sarcină;
- să ajutăm pielea să se întindă protejând-o cu uleiuri si creme, de preferat naturale, fără bazaconii;
- să ne facem masaj (da, se poate să ne mas singure pielea, atunci când aplicăm uleiul de hidratare. Ne ajută să prevenim retenția de apă și celulita și păstrează aspectul fin și sanatos al epidermei;
- să ne facem câte un gomaj din când în când (nu pe burtică);
- să purtăm haine din materiale naturale și care lasă pielea să respire, adaptate după măsurile și nevoile noastre; Am scris aici despre lâna merinos si seturile de lenjerie de corp, special confecționate pentru perioada de alăptare;
- să facem o activitate fizică, care să fie permisă în sarcină și care să ne mențină tonusul și energia la un nivel ridicat;
- să nu ne expunem la soare, și să ne protejăm mereu cu cremă SPF 50.
Cât despre produse de îngrijire, eu am testat Bio Oil, Mama cream (dm), loțiuni de la Dove și Nivea. Vă spun că nu m-au încântat foarte tare. Însă uleiul de migdale dulci și untul de cocos de la plafar mi-au făcut pielea mai catifelată. Hidratarea am încercat să o compensez prin faptul că am băut multă apă și am evitat să mânânc foarte dulce sau foarte sărat. Rețeta prin care nu fac vergeturi sau cum să scap de ele, încă nu am descoperit-o!
Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici sau să te abonezi la newsletter.