Alăptarea este cel mai firesc lucru din lume. Alăptarea este un drept al mamei și copilului. Alăptarea este iubire.
Îmi doresc de multă vreme să scriu despre acest subiect mai ales că trăiesc mult mai intens momentele alăptării Sarei, iar fetița năzdrăvană are deja 1 an și 11 luni. Știu, e minunat și s-a întâmplat foarte repede totul, timpul a trecut fără să ne ceară voie și Sara a crescut frumos, fiind alăptată exclusiv până la vârsta de 6 luni și continuând să mânânce lapte matern până în ziua de astăzi.
Nu a fost mereu ușor și deși lapte a curs nu a fost întotdeauna și miere. Perioada de început a fost grea, m-a încercat fizic și psihic, însă am reușit, cu multă muncă și informare să-mi alăptez fetița, așa cum îmi pusesem în gând încă de dinainte ca ea să se nască. Am scris aici despre povestea mea cu alăptarea.
În altă ordine de idei, ce vreau să zic de fapt este că alăptarea a căpătat un cu totul alt sens pentru mine. Și asta s-a întâmplat în timp. Sara a crescut și a început să-și dorească să sugă de confort, de confirmare de iubire, de plăcere, de drag, de alinare, de toate astea și de încă multe altele. Fetița mea a început să se simtă protejată și în siguranță la pieptul meu. E mult mai mult decât hrană, e iubire în adevăratul ei sens. E conectare, e căldura pielii, e mirosul familiar, e îmbrățișare.
Alăptarea nu s-a schimbat și nici nu și-a pierdut din sensul ei propriu. Cu trecerea timpului, ei i s-au adăugat și alte înțelesuri care au venit să completeze rolul de hrană pe care îl avea la un moment dat. Sunt zile în care simt că îi fetița își trage, prin lapte, toată dragostea pe care vreau să i-o ofer. Sunt dăți în care alăptatul mă copleșește și devine tot mai greu să țin la piept un copil cu toane și mofturi. Per total e special.
Acum un an am participat la „Marea atașare”, eveniment care susține și promovează actul natural de a-ți alăpta copilul. S-a întâmplat la Muzeul Satului, în București și s-au strâns foarte multe mămici cu copiii lor alăptați. Contextul tradițional și faptul că s-a adunat o comunitate mare de femei care alăptează au făcut din această întâlnire un moment cu adevărat special.
Vă las mai jos câteva din fotografiile de la Marea atașare. Momentul a fost foarte emoționant. Zeci de mămici, îmbrăcate în iile noastre tradiționale, își alăptau puii, împreună. Această mișcare a fost un manifest al iubirii și al devotamentului unei mamei pentru copilul ei. A fost ca o declarație de dragoste, surprinsă în multe fotografii, pentru a sărbătorii Ziua Mondială a Alăptării.
Costumul popular este specific Bucovinei, iar ia Sarei este un cadou de la o dragă prietenă de familie.
Anul acesta, Marea atașare va aduna din nou mămici cu piticii lor alăptați. Se va alăpta sincron, timp de un minut, promovându-se pe această cale beneficiile acestui act natural și sărbătorind săptămâna Internațională a Alăptării.
Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici sau să te abonezi la newsletter.