Hai în Transilvania!

V-ați imaginat vreodată trăind la țară, departe de agitația urbană, de stresul de la job și de aglomerație? Sau măcar cum ar fi să vă petreceți un concediu pe an în mediul rural? Acolo unde cântecul cocoșului și ciripitul de păsări înlocuiesc alarma de trezire? Pe uliță copii alergând după căruța lui Nea Ion, la porțile caselor, bătrâni melancolici cu privirea în depărtare, iar prin curți și hambare meșteșugari zorind cu treabă. Viața la țară vă poate oferi adevărata relaxare după care tânjiți în zilele de concediu.

Așadar, acum când toți avem un vibe de vacanță, de mare și soare, de plecat în concedii și lăsat pisicile cu vecinul m-am gândit că e un moment potrivit să vă povestesc despre weekendul nostru în țara Transilvaniei și anume la Viscri 32. Nu de alta dar poate vă îndurați și voi să lasați Bucureștiul preț de câteva zile și să respirați liniștea și pacea din satul Viscri. Știați că aici Prințul Charles a înființat o asociație prin care localnici contribuie la păstrarea obiceiurilor și a meșteșugurilor de altădată? Zona se mândrește cu autenticitatea caselor, a traiului oamenilor și a vieții la țară. E practic un sat în care timpul a uitat să mai curgă.

Viscri 32

Noi am ajuns acolo, anul trecut, la sfârșit de septembrie și am revenit acum, după aproape un an. Invitația am primit-o din partea Marei și a lui Alexu, doi oameni faini care au dat zgomotoasa capitală pe liniștea și frumusețea vieții de la țară.

Ca să vă fac o idee Acuarela bistro, cafeneaua colorată din București, de pe Polonă 40, care miroase a jazz și ceai cu scorțișoară este tot realizarea lui Alexu, a fratelui său, Andrei și a mamei lor. Ulterior, băieții s-au căsătorit și în afacere au intrat și soțiile acestora: Mara și Alexandra. A family bussiness! 🙂

Chiar dacă vremea a fost capricioasă, ne-am simțit ca și cum am pătruns într-o altă lume: una de mai demult în care timpul nu și-a pierdut răbdarea și oamenii încă își mai cinstesc obiceiurile așa cum o făceau odată părinții și bunicii noștri. Casa a păstrat amprenta sașilor care au locuit aici cândva. Cu toate astea, gazdele noastre au avut grijă să aducă confortul într-un loc vechi de peste 100 de ani și în același timp să-i păstreze autenticitatea. Fiecare colțișor din Viscri 32 e restaurat cu grijă și migală. Casa are 2 camere cu baie proprie, încălzire separată prin sobe și o bucătărie foarte primitoare. Fotografiile de mai jos vorbesc de la sine. 🙂

Tâmplăria este recondiționată de meșteri din Viscri. Interiorul casei și-a păstrat farmecul anilor de demult. Deși o bună parte din mobila din casă s-a menținut în bune condiții, acest loc îmbină perfect ideea de vintage cu modern și atfel se bucură de confort și ospitalitate.

La gura sobei, cu un ceai fierbinte în mână, cu Sara gângurind pe patul moale și sub atenta supraveghere a lui Ștefan, am simțit pentru câteva clipe că exact asta este viața pe care mi-o doresc, să trăiesc în provincie, la țară, unde natura se împletește cu liniștea și pacea satului de altădată.

Bucătăria, deși tradițională, e echipată cu tot ce este necesar pentru o vacanță perfectă.

Mai jos vă las o fotografie cu Sara la vârsta de 3 luni, în brațele lui Ștefan. Aceasta era singura poziție care îi plăcea și o făcea să fie liniștită. Poziția „avionașul”!

Sara, acum, după aproape 1 an de la ultima vizită în Viscri. 🙂

_FOT7170

Barn Restaurant

Anul acesta, în aceeași curte, un pic mai în spate, s-a deschis și Barn Restaurant sau Viscri32 – Restaurant în șură, un loc tradițional cu un design aparte și cu feluri de mâncare ca la mama acasă.

Bucatele sunt oneste, inspirate de rețete și obiceiuri transilvănene și gătite cu ingrediente mirosite și pipăite pe îndeletede, luate de la țărani și fermieri locali.

Noi am savurat în tihnă ciorba de cartofi cu tarhon și smântână servită cu pâine de casă. Ne-am bucurat de o servire impecabilă și de o masă ca la mama ei. Delicios!

Am profitat de vremea frumoasă și am ieșit la plimbare prin sat ca să admirăm casele vechi. Am simțit că fiecare loc din Viscri ascunde o poveste ce așteaptă să fie spusă la momentul potrivit. Satul descrie atât de bine simplitatea și frumusețea vieții.

Acum un an îi cumpăram Sarei păturica ce avea să devină preferata ei. 🙂

Mi-a făcut plăcere să revăd străduțele înguste unde câțiva localnici vând la poarta casei, produse făcute manual. Papuci de lână, căciuli frumos împletite sau cămăși brodate cu însemne tradiționale, toate stăteau înșirate în așteptarea cumpărătorului potrivit.

_FOT7106

Biserica fortificată din Viscri

Am vizitat cel mai important obiectiv turistic din sat, biserica evanghelică fortificată din Viscri, construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane, de către secui și apoi preluată de sași.  Ansamblul bisericii cuprinde biserica propriu-zisă, incintă fortificată cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane și un turn de poartă. Face parte din patrimoniul UNESCO.

_FOT7146

 Pentru mine Viscri este un Vis în care mi-ar plăcea să-mi duc traiul. Să învăț să mă bucur de viață mai frumos și să îmbrățișez micile detalii care ne fac viața fericită. Să trăiesc aproape de natură și de simplitatea traiului de odinioară. Să ascult liniștea. Să nu fac nimic! 🙂

 

_FOT7195


Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici  sau să te abonezi la newsletter.