Știți acele fotografii geniale, în care puiul de om abia născut doarme ca un cocon, pe un pat în miniatură? Sau cadrele surprinse în primele zile ale bebelușului, atunci când în aer plutește o atmosferă încărcată de emoția și de bucuria primei întâlniri?
Ce poate fi mai frumos decât imaginea mamei cu pruncul în brațe într-un decor de poveste?
Personal, îmi place ideea și cred că e minunat să păstrezi astfel de fotografii cu copilul nou-născut. Din păcate, eu nu am avut parte de o asemenea ședință, și regret acest lucru. Începuturile noastre au fost încărcate de stres și agitație cumulate cu oboseală, și dacă îmi amintesc bine, nici mie, nici lui Ștefan nu ne ardea de fotografii. În primele două săptămâni alături de Sara tot ce vroiam era un pat mare și un somn lung și dulce.
În prezent, nu trece nici măcar o zi fără să trag câteva cadre cu fetița noastră, mai ales că aceasta este perioada descoperirilor, a achizițiilor și a trecerii de la bebeluș la copil. Fac fotografii cât de des pot pentru că mi-e frică să nu ratez vreun moment important din viața ei. Din nefericire, timpul a trecut foarte repede iar eu simt că nu m-am bucurat îndeajuns de perioada ei de bebelușenie.
Fotografiile cu nou-născutul pot fi incredibil de frumoase pentru că reușesc să surprindă emoții, imortalizează clipele începutului, momentele în care mama și tatăl fac cunoștință cu bebe din burtică și ilustrează primul ținut în brațe, prima atingere, primul gângurit. Atunci când plănuiești să-i faci o ședință foto bebelușului tău, probabil îți vin în minte zeci de întrebări despre ce înseamnă aceasta și modul în care va decurge, drept urmare ți-am pregătit un mic îndrumar pentru ca să știi la ce să te aștepți. 🙂
Ce trebuie să știți despre fotografia de nou-născuți?
În primul rând, voi părinții, trebuie să alegeți un fotograf specializat pe acest tip de fotografie. Sfatul meu este să vă documentați cu privire la portofoliul celui care va efectua ședința foto precum și modul său de lucru. De ce zic asta? Pentru că e important să aveți încredere deplină în cel care vă va manevra bebelușul (atât din punct de vedere al siguranței cât și din prisma abordării artistice al tipului de fotografie). Fotograful trebuie să aibă o experiență minimă cu nou-născuții, să înțeleagă cât de important este să-i asigure bebelușului un mediu cât mai primitor și mai familiar pentru ca totul să decurgă normal.
În al doilea rând trebuie să alocați timp unei astfel de ședințe. Aceasta poate dura între 3 și 5 ore, și asta pentru că bebelușul trebuie să fie liniștit (de preferat să doarmă), schimbat și hrănit înainte de sesiunea de fotografii. Apoi este necesar să citiți semnele copilașului, și să vă mulați pe felul în care acesta reacționează. Cele mai reușite cadre vor fi cele cu bebelușul zen.
Programați din timp ședința foto! De regulă acest tip de ședințe se programează dinainte ca bebe să vină pe lume deoarece în acest fel vă asigurați că fotograful ales va fi disponibil. Desigur data o să fie orientativă și în funcție de momentul în care bebe se hotărăște să vină.
Stabiliți locația Este important să stabiliți locul unde veți face ședința foto pentru că acesta trebuie pregătit de dinainte, igienizat, încălzit și decorat special pentru dumneavoastră. Chiar dacă alegeți să faceți fotografiile acasă, afară sau la un studio specializat, asigurați-vă că aveți cât mai multă lumină naturală.
Gândiți-vă la o temă, o costumație sau alte elemente de recuzită Trebuie să aveți un plan înainte ca butonul declanșator al aparatului să fie apăsat. Ce fel de fotografii vă caracterizează? Ce vreți ca acestea să transmită? De cele mai multe ori este necesar un fundal neutru, costumașe pentru copil, pături și eșarfe colorate, covorașe sau prosoape. În funcție de ideile pe care le aveți în minte puteți folosi și diferite cosulețe sau lădițe pentru a-l pune pe bebe înăuntru. Folosiți-vă imaginația și faceți ceva inedit (totul în liita siguranței).
Pregătiți bebelușul pentru o astfel de activitate Asta înseamnă că cel mic trebuie să fie schimbat și hrănit. ideal ar fi ca mediul în care vă desfășurați activitatea să aibă să fie curat și dezinfectat. Acest lucru este valabil și pentru recuzita pe care o folosiți. Mânuiți bebelușul cu mare grijă și așezați-l doar în poziții comfortabile. aveți grijă ca întptdeauna capul să fie susținut.
Faceți cald în cameră Ar fi bine ca încăperea în care se află bebelușul să fie încălzită. Nou-născuții reacționează bine la căldură pentru că le amintește de mediu perfect în care au stat cele 9 luni și pentru că îi indeamnă la somn. 🙂
Nu faceți zgomote Și aici mă refer la acele zgomote ieșite din tipar. Feonul, aspiratorul sau hota îi vor aminti celui mic de sunetele pe care le auzea când stătea în burtica mamei, așadar aceste sunete constante îi pot fi oferite nou-născutului pentru a-l liniști.
Relaxați-vă Este posibil ca pe perioada sesiunii fotografice bebelușul să fie mornăit, să plângă sau să fie agitat. Relaxați-vă! Este un fapt demonstrat că mămica îi transmite copilului starea ei de agitație. Încercați să vă bucurați de aceste momente de început. Dacă pozați împreună cu bebe, amintiți-vă de emoția primei întâlniri, de prima atașare, de clipele de început pentru ca fotograful să surprindă întocmai trăirile voastre.
Sfaturi & Trucuri
- În cazul în care vă fotografiați împreună cu bebelușul, îmbrăcați-vă în culori precum alb, bej sau gri pentru ca atenția să nu fie distrasă de la bebeluș.
- Faceți fotografiile în primele 10 zile ale nou-născutului, pentru că atunci este perioada în care el doarme mai tot timpul. Ulterior, cel mic începe să devină conștient de mediul înconjurator și să doarmă mai puțin. După aceste zile se va intra și în perioada colicilor și a puseelor mentale și de creștere.
- Mămica poate să-l calmeze pe bebe alăptându-l sau ținându-l cu burtica pe burta ei.
- Gândiți-vă ce vreți să faceți cu fotografiile? Este important ca fotograful să știe dacă aceste poze vor fi transformate în album sau tipărite și expuse pe perete. Ideal este să discutați toate aceste detalii cu cel care vă organizează ședința pentru ca acesta să știe ce mod de fotografiere va aborda.
- Nu vă îngrijorați! Dacă există vreun moment în care nu vă simțiți confortabil cu modul în care copilul este ținut sau manevrat, aveți tot dreptul să interveniți. Siguranța este înainte de toate!
Să aveți cadre de neuitat și fotografii întocmai ca bucuria și emoția din sufletul vostru! 🙂
Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici sau să te abonezi la newsletter.