Ce se întâmplă atunci când se adună peste 60 de tătici la un eveniment despre siguranța copilul în mașină? Și dacă aceștia fac parte dintr-un proiect grozav precum „Modern Dad’s Challenges ” ? Vă spun eu ce se întâmplă! Rezultă un eveniment foarte fain din care ai ce învăța și ce pune în practică. Trebuie să vă anunț că s-au prezentat informații valoroase pentru cei care nu au ales încă un scaun auto pentru copil și astfel am putut să aflăm ce dotări sunt importante la sistemul de transport al copilului, atunci când călătorim cu cel mic.
Ei bine, cât de frumos mi s-a părut când am văzut cum s-au mobilizat atâția tătici și cum au venit ei să afle ce trebuie să facă ca să călătorească cu copilul lor, în deplină siguranță. Nu mai zic de faptul că acești tătici s-au comportat ca la școală și au ascultat cu atenție speakerii, nu au ezitat să pună întrebări și chiar au exersat manevre de prim ajutor în caz de înecul cu mâncarea. Tații sunt, prin natura lor, pricepuți la chestiuni tehnice așa că aplaud inițiativa Sofiei de a organiza acest eveniment dedicat lor.
Eu una, m-am simțit, pentru prima dată după mult timp, în inferioritate numerică, pentru că așa cum am mai precizat, MDC este despre tătici și felul în care aceștia își atribuie rolul de părinte. M-am bucurat să constat că există atât de mulți bărbați dispuși să învețe despre siguranța copilului lor. De ce spun asta? Pentru că de cele mai multe ori facem lucrurile după ureche, ne bazăm pe ideea că nouă nu ni se poate întâmpla și tratăm cu superficialitate niște reguli clare, care o dată respectate ne-ar putea salva viața.
Au fost discutate multe aspecte interesante legate de ce fel de scaun alegem, dacă să aibă isofix sau nu, de ce e importantă poziția corectă de somn în scaunul auto, de ce sunt scaunele rear-facing mai sigure și ce riscuri pot să apară atunci când călătorim în mașină cu cel mic.
Am reținut 5 lucruri importante despre siguranța copilului în mașină, pe care trebuie să le ai în vedere de fiecare dată când te pornești la drum:
- Un scaun auto instalat corect în centurile mașinii are aceeași siguranța ca un scaun cu isofix. Isofixul doar îți ușurează munca.
- Cele 2 minute în care securizezi copilul în scaun fac toată diferența!
- Dacă hrănești copilul în mașină este necesar să cunoști măsurile de prim ajutor în caz de înec. Primul pas este să oprești mașina în siguranță pentru ca mai apoi să-i eliberezi copilului căile respiratorii. ( Ce faci atunci când copilul se îneacă cu mâncare? Metoda inelușul- atunci când cu ajutorul degetului arătător se încearcă scoaterea bucății de mâncare din gura bebelușului; Metoda compresiei – se pune copilul cu fața pe antebratul părintelui, și cu 2 degete se ține gura descleștată, se aplică 5 compresii cu podul palmei către în față, pentru a conduce bucate de mâncare către ieșire, apoi se rotește copilul și se aplică 5 compresii în coșul pieptului – se repetă de câteva ori acest proces. Între timp celălalt adult sună la 112.)
- În timpul caniculei, în mașină temperatura poate deveni mortală! Ca să dau un exemplu, la o temperatură exterioară de 26 de grade, după un timp de 20 de minute, în mașină se creează o temperatură de 45 de grade, îndeajuns de mult să conducă la supraîncălzirea copilului și la deces.
- Protejează-ți copilul împotriva arsurilor solare – Dacă ești conducătorul unui autourism, te invit să faci un mic test. Privește-ți mâna stângă și apoi pe cea dreaptă și observă faptul că nuanța pielii este diferită. Acest lucru este din cauza faptului că geamul mașinii are un SPF de doar 20%. Așadar este important să ne protejăm copilul de arsurile solare și atunci când călătorim cu mașina. Putem opta între o cremă de protecție sau o eșarfă dintr-un material opac care să împiedice ca razele de soare să intre prin geam, oricum ar fi prevenția este mama siguranței.
Dincolo de aceste aspecte, eu mi-am dat seama cât de important este să îmi iau copilul cu mine în vacanță. Știu, o să-mi spuneți că e complicat și că cel mic nu va înțelege mai nimic. Cum să vă explic eu vouă, celor care nu sunteți încă convinși, cât este de frumos să ai copilul cu tine, să petreci timp cu el și să îi acorzi atenție într-o perioadă în care ești relaxat și îți poți dedica timp să-i asculți nevoile?! Copiii au nevoie de timp de calitate petrecut împreună în familie. Ei se adaptează foarte ușor, noi, adulții suntem cei reticienți la situațiile noi apărute. Așa că, hai înainte cu vacanțe frumoase și sigure!
Despre evenimentul Modern Dad’s Challenges am scris aici.
Știai că:
- Unele țări europene acordă o deducere de 8% la tva pentru scaunele auto rear-facing tocmai pentru a încuraja cumpărarea lor ?
- În SUA produsele precum scaunele auto expiră deci au pe etichetă informații legate și de valabilitate ?
- Plasticul îmbătrânește așa că recomandabil este să cumperi un scaun auto nou? Deasemenea există riscul ca scaunul second-hand vizat să fi fost implicat într-un accident deci nu va mai avea aceeași siguranță.
- Rear-facingul (scaunul auto orientat invers sensulului de mers a mașinii) este recomandat în detrimentul foward-facingului? Cele mai multe accidente sunt frontale, iar energia impactului este mult mai mare în cazul celui frontal decât în cazul celui din spate, așa că este mult mai bine ca orientarea copilului să fie cu spatele la sensul de mers. Sistemul rear-facing protejează copiii împotriva rănilor grave. În această poziție, capul, gâtul și coloana vertebrală ale micuțului sunt aliniate complet, iar capul nu îi va mai fi împins înainte în urma impactului. Scaunul cu spatele la direcția de mers are avantajul de a-i susține capul și de a absorbi forța impactului, protejând în același timp și restul corpului.
Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici sau să te abonezi la newsletter.