Unul dintre cei mai importanți pași spre independența bebelușului este libertatea de mișcare. Cel mic descoperă rostogolitul, târâtul, mersul de-a bușilea și plimbările în 2 picioare – susținut, și așa se pregătește pentru momentul în care se va desprinde din brațele tale și se va deplasa singur. Este timpul pentru o altă perioadă frumoasă din viața lui, însă mult mai solicitantă pentru tine, așa că pregătește-te! 🙂
Tu știi când a trecut timpul atât de repede?
Parcă ieri abia ai făcut cunoștință cu puiul tău pe care l-ai purtat 9 luni de zile în burtică, iar acum ești mama unui copilaș în toată firea. Chiar dacă, tot ce ai făcut până acum a fost să te bucuri din suflet alături de copilul tau și să-i dedici lui fiecare clipă, trebuie să fii conștientă de faptul că timpul zboară fără să ne ceară permisiunea. Nopțile nedormite, fricile din sufletul tău de părinte, nesiguranța și teama de a nu face întocmai ce trebuie vor trece aproape pe nesimțite și încet ele vor fi înlocuite de împlinirea de a fi MAMĂ. O să îți mai amintește pe alocuri de acele momente magice precum alăptarea, primul zâmbet în colțul gurii, prima dată când ți-a zis pe nume sau frânturi din mirosul dulce de bebeluș. În schimb, o să te regăsești în fiecare proaspătă mămică care ține în brațe un nou-născut și o să rămâi mereu în gând, cu emoția primelor clipe de început.
Bebelușul tău este acum un copil
Gata, este deja un fapt constatat, nu mai ai un bebeluș ci un copil în toată firea. Acum este perioada jocurilor, a imitației și a comunicării. Pun pariu că dacă ai un bebe mare, la fel ca și mine, de 10-11 luni, te confrunți cu fix aceleași lucruri: alergat în patru labe, dat jos din pat, mers susținut sau sprijinit de perete, și cel mai drăguț – vorbit în limba știută doar de bebe. Și fiecare prunc are personalitatea lui pe care ți-o face și ție cunoscută de fiecare dată când interacționați. Micuțul tău omuleț este prezent și mult mai conștient de lumea în care trăiește.
Bebe începe să meargă
Sara mă surprinde cu fiecare zi care trece. La vârsta de 7 luni, micuța noastră s-a ridicat singură în picioare, sprijinindu-se de gratiile de la pătuțul ei. Stătea acolo, bălăngănindu-se și se uita șmecherește la noi, ca și cum ea făcea asta dintotdeauna. Mi-am dat seama atunci că cei mici au timpul evoluează în funcție de propriile nevoi, și că nu e nevoie să le grăbim procesul, pentru că ei știu singuri care e momentul potrivit pentru fiecare achiziție.
Încet, încet fetița cu ochi albaștrii a început să pășească, sprijinindu-se de canapea sau de perete, apoi a învățat să se dea jos singură din pat, ascultând și de îndemnurile noastre, iar astăzi, micuța Sara se încumetă chiar să urce și să coboare scările. Merge ținându-se de două degete, ale mele sau ale lui taică-su, dar ne arată o siguranță și o independență pe care eu, ca mămică o savurez de fiecare dată. Într-o bună zi o să se desprindă, însă nu acum, încă nu e momentul. Îmi doresc să mă bucur cât mai mult de momentele astea așa că le trăiesc cu răbdare și dragoste. Toate la timpul potrivit!
Ce s-a schimbat de când bebelușul meu a devenit mai mobil?
Practic, Sara este un alt copil. A deprins foarte multe achiziții și ne surprinde zilnic cu câte un lucru nou pe care știe să îl facă. Pentru că este mult mai activă, mânâncă mai bine dar ia mai puțin în greutate ca de obicei. Se întâmplă de multe ori, să pice lată de oboseală și să adoarmă imediat, cu toate că înainte somnul era o adevărată provocare. Din păcate nu mai are o rutină bine stabilită, și seara adoame destul de târziu. Parcă am avea un copil complet diferit de cel de acum 2 luni. Cât despre noi, adulții, schimbarea aceasta ne-a obligat să redecorăm puțin apartamentul în care locuim. Suntem mult mai activi fizic pentru că alergăm încontinuu după bebelușă, și uneori ne simțim epuizați fizic, însă tot bebelușa este cea care ne încarcă cu energie și stare de bine. 🙂
Ce trebuie să ai în casă atunci când bebelușul începe să meargă:
- protecții priză (nu vă jucați cu curiozitatea unui bebe de a-și băga degetele în toate găurile posibile)
- protecții colțuri mobilă ( better safe than sorry)
- covor living ( dacă își petrece majoritatea zile mișunând prin casă, un covor îl protejează de parchetul sau podeaua rece)
- funcție „child lock” la mașina de spălat
- atenție la pașii bebelușului ( este important să urmărești felul în care copilul tău calcă – talpa trebuie să atingă în totalitate solul)
- mâinile tale prevăzătoare în spatele lui (este bine să ne lăsăm copilul să testeze singur, însă putem fi acolo la nevoie)
Bineînțeles, cel mic are nevoie de tine mai mult ca niciodată. Aceasta este perioada descoperirii și alături părinții lui poate face cunoștință cu lumea asta mare. Nu ezita să-l lași să încerce tot felul de joculețe senzoriale care îi vor dezvolta creativitatea și îl vor face din ce în ce mai curios. Cât despre zonele de explorat, tu ești cel care impune limitele într-un perimetru al siguranței. Nu ți-aș recomanda premergătorul pentru că obligă bebelușul să calce incorect pe talpa piciorului și pentru că din păcate acesta întârzie din punct de vedere motor un copil (achiziția mersului se face mai târziu cu cel puțin 2-3 săptămâni). Copiii sunt perfect capabili să învețe să meargă și fără ajutorul unui premergător.
Indiferent de ritmul în care bebelușii se deprind cu mersul este important să le acordăm foarte multă libertate copiilor noștii. Nu este nevoie să facem comparații și nici să ne îngrijorăm dacă bebe are vârsta sub un an și nu este încă pregătit să ne dea drumul la mâini. Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, iar firescul își face treaba mult mai bine decât intervenția noastră.
Ce putem face noi?
Să fim acolo, în spatele lor, gata să-i prindem din cădere dacă e cazul, să le sădim încredere în suflet și să le șoptim la ureche că împreună, nimic nu e imposibil. Să le construim aripi și să zburăm cu ei în tandem pregătindu-i pentru clipa în care, își vor pilota singuri viața.
Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici sau să te abonezi la newsletter.