Odată ce înțelegem cum, când și de ce doarme bebelușul, ne va fi mult mai ușor să dezvoltăm o strategie de somn pentru acesta. Ați observat că încă de la naștere, un bebeluș doarme în reprize scurte, între 30 de minute și 4 ore, în momente complet aleatorii, indiferent dacă e zi sau noapte?
Teoretic un nou-născut beneficiază în prima lună de viață de 16-17 de ore de somn/zi, un bebeluș până la șase luni între 15-16 ore iar un copilaș între 6 și 24 de luni are nevoie de aproximativ 13-14 ore de somn. Practic, fiecare bebeluș își creează propriul ritm de somn și doarme fără program când și cum vrea.
Am fost surprinsă să constat din experiență proprie că nu toți nou-născuții dorm mult la început. Firește că inițial am fost îngrijorată și căutam tot felul de indicii care să mă facă să depistez cauza care nu-mi lasă copilul să-și împlinească orele de somn. Din păcate, deși m-am documentat pe tema asta, factorii sunt diverși și nu țin de noi. Din fericire, însă pentru toată familia, eu am fost cea care s-a adaptat, la programul și nevoile copilului meu. Am ajuns astfel să fiu surprinsă dormind cu fetița în brațe, în cele mai neobișnuite ipostaze.:) Am constatat tot singură că somnul bebelușilor e și foarte fragil. Petreceam minim 20-30 de minute cu fetița mea în brațe, să adoarmă profund, pentru ca apoi să o pot transfera în pătuț. Uneori îmi ieșea! De cele mai multe ori, îmi ieșeau ochii, pentru că șmecheria îmi simțea intențiile și se trezea cu holbanele mari ca și cum nu ar fi dormit niciodată.
În perioada noastră de acomodare, țin minte că nu-i lăsam pe cei din jur nici măcar să respire mai zgomotos atunci când bebelina dormea. Să mai spun că fix atunci când traversam strada, se găsea vreun motociclist să-și ambaleze motorul, vreun muncitor să scobească asfaltul, sau vreo mașină să-i claxoneze insistent pe ceilalți participanții la trafic??? Îi șâșâiam pe copii din parc și rugam oamenii ce treceau pe lângă noi să vorbească mai încet. Paranoia se instala mai ales atunci când observam că somnul bebelinei mele era foarte fragil la schimbările din jur.
Chiar dacă nou-născutul a schimbat mediul din burtică, cu cel dinafara ei, el încă are nevoie de foarte mult contact piele pe piele (alăptat, dormit împreună, baie cu mama). Cu cât mediul este mai familiar (vocea mamei, atingerea ei, miros) și mai căduros (temperatura pielii, baie caldă împreună), cu atât o să-i aducă aminte mai bine de perioada intrauterină în care a stat cele 9 luni.
Atunci când eram întrebată de ce nu-mi las bebelușul din brațe, explicam mereu despre al patrulea trimestru de sarcină, o perioadă de acomodare pentru bebeluș. Se consideră că din momentul nașterii și până la vârsta de 3 luni, bebelușul își păstrează unele obiceiuri din burtică, și astfel e important să-i asigurăm condiții asemănătoare cu cele de acolo. De exemplu pentru mine a fost ideal să-mi port copila în wrap elastic (poziția cu picioarele ghemuite amintește de felul în care stătea în burtică). Ei bine, asta a fost soluția pentru noi! Am petrecut foarte mult timp împreună. Primele 3 luni, brațele mele au fost practic pătuțul bebelinei. Am avut momente în care abia îl așteptam pe soțul meu să ajungă acasă de la serviciu ca să merg și eu în sfârșit la baie. Stăteam cu orele nemâncată și nu reușeam întotdeauna să ajung la telecomanda de la picioarele patului. Nu făceam treabă, nu găteam, nu știam nici măcar în ce zi a săptămânii mă aflu și sincer nici nu mă interesa prea tare. Trebuia să mă ocup exclusiv de copil. Recunosc, nu a fost deloc ușor. Dar ce e minunat și ușor în același timp? Am constatat că lucrurile cu adevărat valoroase se obțin în timp cu multă trudă. Aveam și perioade de frustrare cumulate cu nesomn. Mă linișteam în clipele când mă uitam cu dragoste la fățuca micului omuleț care se adăpostea la pieptul meu. Momentul în care îmi sorb copilul din priviri îmi umple și acum sufletul de emoție și de drag și mă gândesc: „Somn, nesomn, toate trec!”
Așadar cum doarme bebelușul?
Bebelușii au diferite poziții de somn: pe burtă, pe spate, pe o parte. Este recomandat însă ca în primele luni de viață să culcăm nou-născutul pe o parte sau pe spate, fără perne sau plușuri în apropiere pentru a evita sufocarea. Poziția pe o parte este ideală și datorită faptului că cel mic va fi ferit de înec în caz că regurcitează.
Când doarme bebelușul?
În primele luni de viață, bebelușul va adormi și se va trezi la orice oră din zi și din noapte. Până la vârsta de 5-6 luni, bebelușii nu au ritmurile biologice formate, așa că este dificil să le facem un program de somn. Este important să descifrăm limbajul non-verbal al copilului nostru și să depistăm semnele de oboseală (își freacă ochii, se trage de urechi, privește în gol). De cele mai multe ori, cel mic vrea să fie hrănit, schimbat sau e pur și simplu foarte obosit și are o atitudine morocănoasă (nu îi convine mai nimic). Se poate întâmpla însă să aibă un puseu de creștere, o erupție dentară sau o afecțiune medicală.
De ce e important ca un bebeluș să-și facă rutina de somn?
Există studii care relatează importanța somnului la copii. În perioada în care aceștia dorm li se reface rezerva de energie, crește cantitatea de sânge transmisă către mușchi și sunt secretați hormoni importanți pentru creștere și dezvoltare.
De ce bebelușul are un somn fragil?
Ciclurile de somn ale bebelușilor sunt mult mai scurte și diferite de cele ale adulților. O mare parte din perioada de dormit a copilului mic este descrisă ca fiind un somn activ, caracterizată prin pleoape fluturând, respirație rapidă necontrolată, mișcări corporale ocazionale, strigăte sau mormăieli. Atunci când noi spunem că bebelușul visează, el se află în stare de somn activ și se poate trezi foarte ușor. Tipul de somn este cunoscut ca somn REM (rapid eye movement) și are o importanță majoră în dezvoltarea creierului. Cealaltă categorie de somn NON-REM e perioada de dormit liniștită în care bebelușul e scufundat într-un somn profund, are o respirație liniștită și controlată și nu-și flutură pleopele. Din păcate somnul liniștit anunță sfârșitul perioadei de somn (bebelușul fie se trezește, fie întră din nou în somnul activ). Pe măsură ce copilul crește, scade și ciclul REM de somn.
Ghidul meu de supraviețuire pentru somnul fetiței mele:
- înainte să o adorm, mă asigur că e de fapt obosită și nu are alte nevoi
- dacă depistez semne de oboseală, o pun în sistem de purtare și o plimb prin casă ( adoarme în 90 % din cazuri)
- încerc să nu lungesc rutina de seară, ca să nu transform un bebeluș obosit într-unul obosit și morocănos
- atunci când încerc să o adorm (fie la sân, fie plimbată), evit zgomotele care îi pot distrage atenția
- câteodată mă folosesc de zgomotele albe (hota sau sunetul valurilor)
- de cele mai multe ori, o plimbare la aer curat, în cărucior sau sistem de purtare, face minuni
Bineînțeles, bucuria de mămică vine la pachet cu tot felul de provocări. În ceea ce privește somnul, am parte și acum de gângureli și chef de joacă la ora 3, târziu în noapte. Se întâmplă din ce în ce mai rar, e adevărat, însă sunt momente ce le uit greu, și le recuperez și mai greu. Am început să mă liniștesc în momentul în care am acceptat faptul că fiecare copil e diferit. Sara are acum 9 luni și și-a format singură rutina de dormit. Mai exact atunci când e foarte obosită devine agitată și se cere singură adormită. Soluția mea acum este să o plimb în brațe prin casă sau să o alăptez, iar Sara adoarme. Bineînțeles, primele 15 minute sunt sensibile, însă apoi somnul ei este mai profund și durează 40 de minute, câteodată chiar 2-3 ore. Doarme mult mai bine acum, decât atunci când era mai mică. Noaptea se trezește de multe ori, însă e alăptată imediat și adoarme foarte repede. Și, da, este incredibil de frumos să dormim împreună.
Despre co-sleeping vă povestesc într-un articol ulterior!
Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici sau să te abonezi la newsletter.