De ce aveți nevoie atunci când pregătiți un botez? Care sunt pașii pe care îi urmați? De ce vă ocupați mai întâi? Iar voi, mămicile, cum organizați un astfel de eveniment, atunci când aveți minim un bebe atârnat de gât?
Am enumerat doar câteva dintre întrebările care vă vin în minte atunci când vreți să vă ocupați personal de botezul copilului vostru. Ce trebuie să conștientizați prima dată? Acestă sărbătoare este mult mai importantă pentru voi, decât pentru invitații voștrii, așa că nu vă sfiiți să o organizați după bunul vostru plac. Nu încercați să faceți alegeri în funcție de preferințele unora pentru că nu este neapărat necesar să-i mulțumiți pe toți. Gândiți-vă că noi, oamenii, suntem diferiți și prin urmare e natural să avem gusturi diferite.
Botezul are, în primul rând, o semnificație religioasă. Prin Taina Sfântului Botez se iartă păcatul strămoșesc și celelalte păcate săvârșite înainte de botez (în situația celor ce se botează mai târziu). Totodată prin această taină se înfăptuiește renașterea, sau nașterea la o viață nouă duhovnicească, o viață de curăție și sfințenie. De asemenea botezul este momentul în care pruncul este primit în sânul Sfintei Biserici și se va număra printre cei botezați, putându-se împărtăși de toate celelalte Sfinte Taine. De aici si denumirile date Tainei Sfântului Botez: baie, izvor sfânt, luminare, renaștere, naștere din nou, sfințire, pecetea lui Hristos, baia vieții, baia renașterii, baia pocăinței.
Actul Botezului constă în afundarea întreită a primitorului în apă, însoțită de declarația constatatoare rostită de preot: „Se botează robul lui Dumnezeu (numele) în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh”. Caracterul de declarație și de constatare al cuvântului „se botează” sau al celui analog din celelalte taine (se cunună, se împărtășește) arată că Taina se săvârșește vizibil prin actul și cuvântul preotului, dar invizibil, prin lucrarea lui Hristos.
Îmi amintesc cu multă emoție de botezul piticuței mele. Pentru mine și familia mea, creștinarea unui nou-născut este o sărbătoare foarte mare, are încărcătură sufletească și religioasă și trebuie celebrată ca atare. Deși inițial vroiam să organizez acest eveniment la mine acasă, în Bucovina, conjuctura a făcut astfel încât să ne botezăm micuța în aceeași biserică în care, noi, părinții ei ne-am cununat religios în București. M-am bucurat nespus să știu că toate momentele importante ale familiei mele au avut loc în aceeași bisericuță modestă, veche de mai bine de 200 de ani, și de către aceiași preoți.
Cu toate că am mai participat la alte botezuri, ba mai mult am și botezat patru minunății de copii (o fetiță și trei băieți), mărturisesc că am avut multe griji și întrebări în legătură cu desfășurarea acestui eveniment. Pentru că Sara era destul de mică (1 lună și jumătate), am considerat important să mă interesez concret despre ce presupune slujba în sine, unde va sta copilul pe parcursul ceremoniei, cum va fi el îmbrăcat, cine îl va ține în brațe, cum va fi el băgat în cristelniță și ce putem face ca să-i oferim un mediu cald și prietenos.
Evenimentul nostru a început la biserica „Teiul Doamnei”- Doamna Ghika, atunci când am ajuns cu copil, cu nași, părinți și prieteni apropiați. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să o predau pe Sara în brațele nașilor, și imediat a început ceremonia religioasă. Aveam sufletul cât un purice și eram un pic îngrijorată de faptul că cea mică o să fie agitată și o să plângă. Mititica a stat cuminte o perioadă, nașele au legănat-o și i-au cântat în șoaptă ca să o liniștească.
În prima parte a slujbei, preotul citește o rugăciune prin care nașii își mărturisesc credința în Dumnezeu (se leapădă de cel rău), iar apoi se realizează sfințirea apei, atunci când preotul, pregătește Taina Botezului, făcând semnul crucii de trei ori și zicând de fiecare dată:
Tu însuţi dar, Iubitorule de oameni Împărate, vino şi acum cu pogorârea Sfântului Tău Duh şi sfinţeşte apa aceasta (de trei ori).
Urmează partea în care preotul botează propriu-zis nou-născutul, nu înainte de a unge copilul cu untdelemn și a pune în apa sfințită o șuviță din părul pruncului. Nașii au dezbracat-o pe Sara și preotul a luat-o de subsuori, cu o mână i-a ținut corpul și cu cealaltă i-a acoperit nasul și gura astfel încât să nu înghită apă, scufundând-o de trei ori în cristelnița cu apă sfințită.
Se botează robul/roaba lui Dumnezeu (numele) în numele Tatălui. Amin. La a doua afundare: şi al Fiului. Amin. Iar la a treia afundare: şi al Sfântului Duh. Amin; acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Bineînțeles că în tot acest timp, mă agitam foarte tare în sinea mea. Abia m-am abținut să nu merg eu să o preiau din mâinile preotului ca să o liniștesc. Știam însă, că mama nu trebuie să intervină în slujba botezului, ea doar asistă la ceremonie alături de tată și de ceilalți invitați. Amintindu-mi că trebuie să stau cumințică, mi-am stăpânit emoțiile și am încercat să mă calmez. Bebelușa, obosită, a încetat să plângă, iar nașii au îmbrăcat-o în haine frumoase și curate.
Se îmbracă robul/roaba lui Dumnezeu (numele) în haina dreptăţii, în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
În ciuda temerilor mele, totul s-a desfășurat cum nu se putea mai bine. Slujba a fost frumoasă și emoționantă. Am avut parte și de un cor micuț format din voci bărbătești, așa încât să simțim importanța și sfințenia ceremoniei religioase. A urmat momentul mirungerii și Taina Sfintei Împărtășanii. Nu m-am îngrijorat pentru că am văzut că micuța îngurcitează o cantitate nesemnificativă de vin (2 picături) și o fărâmă de pâine.
Ceremonia s-a încheiat cu o scurtă predică, moment care a încununat botezul prin faptul că ne-a fost amintită importanța acestor taine și rolul major pe care îl au nașii în viața copilului botezat.
Imediat după ceremonie, am ieșit afară din biserică și m-am pitit într-un foișor ca să o pot alăpta. Tremuram la fel de tare ca la început și încă eram emoționată, însă aveam în brațe un suflet cald, cu ochișori albaștrii, abia botezat, care depindea de mine, așa că, în același timp mă simțeam norocoasă și fericită.
Îi mulțumesc lui Dumnezeu că Sara are două perechi de nași minunați ca oameni și ca suflete. Noi i-am ales pe sprânceană, și ne bucurăm tare mult că au acceptat să-i fie alături pe parcursul vieții, și să o ghideze către lucrurile cu adevărat importante. Sunt sigură că se vor implica trup și suflet în creșterea și educarea ei, la fel de frumos cum au făcut-o și până acum.
A urmat o mică petrecere unde, alături de prieteni dragi, am ciocnit un pahar și am ascultat muzică bună. Probabil era extenuată după o zi grea, pentru că Sara a dormit tun în camera special pregătită pentru ea pe parcursul sindrofiei. A fost prima zi în care nu am mai alăptat non-stop. Am avut alături de noi oameni minunați și împreună ne-am bucurat de frumusețea și sfințenia acestui eveniment.
Botezul Sarei este și astăzi o amintire plăcută și foarte dragă mie. Această experiență m-a învățat să fiu atentă la unele lucruri și să pregătesc din timp altele.
Ce trebuie să știți?
Nașii trebuie să plătească preotul și să aducă la biserică:
- trusou botez (include prosop pentru preot, prosop pentru copil, păturică copil, fașă, crișmă, sticluță mir și cutie pentru șuvița de păr)
- lumânări mari botez (împodobirea lor cu flori semnifică bucuria că un prunc se botează)
- haine noi bebeluș (spălate cu detergent pentru copii și dezinfectate prin călcare)
- o sticlă ulei
- o sticlă de vin
Pentru petrecerea de după slujba religioasă e bine să știți că există firme care realizează astfel de evenimente, însă trebuie să aveți și un buget pe măsură. Dacă vă ocupați personal de toate detaliile organizatorice puteți ține cont de următoarele sfaturi:
- Nu vă stresați! Botezul este motiv de fericire. În primul rând familia voastră s-a mărit și abia acum reușiți să sărbătoriți acestă bucurie cu cei apropiați. În al doilea rând, cu o atitudine echilibrată și calmă o să reușiți să gestionați corespunzător evenimentele care se succed. Pentru mămică: starea ta se poate transmite și la copil, așa că ia lucrurile din timp și pe rând. Reușești aproape mereu dacă ai o gândire pozitivă!
- Alegeți nașii! Din punctul meu de vedere, acesta este primul pas pe care trebuie să-l faceți, voi părinții. Este important, însă, să alegeți cu grijă nașii de botez, pentru că ei sunt părinții spirituali ai copilului și au un rol important în creșterea și educația lui. Aceștia îi vor ghida pașii și împreună cu voi, au datoria să se implice în viața copilului vostru, să fie alături de el, să-l îndrume și să-l educe în spiritul frumosului, al adevărului și a corectitudinii.
- Alegeți o biserică! Este important să stabiliți exact parohia, biserica și preotul care îl va boteza pe bebeluș. Dacă aveți un lăcaș de suflet, pe care îl frecventați cu drag, atunci faceți botezul tot acolo. Cu siguranță preotul vă cunoaște familia și istoricul și atunci evenimentul capătă și mai multă încărcătură emoțională.
- Alegeți un loc unde să aibă loc petrecerea de după! Așa cum bine știți, se obișnuiește ca după biserică nașii, părinții și invitații acestora să sărbătorească creștinarea noului membru al familiei. Sfatul meu este să alegeți cu inima. Nu trebuie să fie neapărat un restaurant sau o sală de evenimente. Puteți foarte bine să organizați un bufet suedez în aer liber, sau o petrecere pe ponton. Așa cum am menționat și mai devreme, important este să vă caracterizeze și să vă simțiți în largul vostru.
- Evitați să faceți drumuri lungi în ziua respectivă! Amintiți-vă că acest eveniment poate fi solicitant atât pentru voi, cât și pentru cel mic. Ideal ar fi să găsiți o biserică și un restaurant în apropiere de cartierul în care locuiți.
- Gândiți-vă pe cine invitați! Din punctul meu de vedere, cei care vin la petrecerea voastră sunt și cei care vă sunt aproape și se bucură sincer pentru voi. Ca să fiți în măsură să gestionați acest eveniment, puteți să vă limitați la un botez mic și cochet. Cu siguranță oamenii dragi vouă vă vor aprecia pentru asta.
- Găsiți o temă! Și aici nu mă refer neapărat la desene animate sau culorile roz sau albastru. Puteți să dați o tușă personală botezului prin decor, mărturii, candy-bar și alte lucruri care vă caracterizează, important este ca alegerile să vorbescă despre voi. Această atitudine nu va rămâne neobservată, iar cei dragi se vor simți bine și vă vor aprecia originalitatea.
- Alegeți un meniu! De obicei la botez se servesc mai puține feluri de mâncare decât la o nuntă. Vă spun din propria experiență că este mult mai bine ca mâncarea să fie puțină și gustoasă, decât într-o cantitate mai mare și de calitate proastă.
- Alegeți un tort! Torturile pentru copii sunt distractive și viu colorate. Asigurați-vă că este și delicios așa că degustați tortul înainte de a-l comanda.
- Chemați ursitoarele! Dacă vreți spectacol puteți să închiriați serviciile unor ursitoare. În tradiția populară, ursitoarele sunt zânele bune care îi ghicesc viitorul nou-născutului.
Botezul copilului este unul dintre cele mai importante evenimente din viața de familie, așa că vă invit să trăiți frumos acest eveniment alături de cei dragi.
Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici sau să te abonezi la newsletter.
Foarte interesant si complet articolul , multumim