Când eram mică și se făcea de mărțișor, îți pregăteam de fiecare dată o surpriză pentru 8 martie, de ziua mamei. Țin minte cu câtă răbdare ne explica doamna învățătoare să ne gândim la toate lucrurile frumoase pe care le faci, mămico, și să ne punem dragostea pentru tine în plicul lucrat manual, alături de felicitarea încropită, pe care să scriem mare: Pentru tine, dragă mamă!”

M-ai învățat de când eram copil, că în martie se sărbătoresc zilele primăvăratice, florile, zâmbetele, fetele și femeile, dar în special se celebrează MAMELE. La fel cum m-ai învățat că în Bucovina, de 1 martie, fetele sunt cele care dăruiesc mărțișoare băieților, iar pe 8 martie, gestul le este întors cu o floare sau o ciocolată. Pentru mine Ziua Internațională a Femeii este ZIUA MAMEI, ziua ta.

Poate pentru că tu ești cea care întruchipează (pentru mine) femeia perfectă. Sau poate pentru că, în mintea mea, Femeia poate îndeplini atâtea roluri minunate, de soție, prietenă, fiică și de mamă, iar tu ești cel mai bun exemplu de femeie pe care eu îl cunosc. Oricum ar fi, știu că nu e de ajuns să te sărbătorim doar de ziua ta de naștere, tu meriți mult mai mult! Cu toate că fiecare zi ar trebui să fie ziua ta, mă bucur că 8 martie îți este dedicată ție, dragă MAMĂ.

Mi-e greu să pun în cuvinte tot ce ai făcut pentru noi și mi-e greu să descriu întocmai ce însemni tu pentru mine și frații mei. Și asta pentru că nimic din ceea ce aș face nu ar fi de ajuns să-ți mulțumesc pentru cine sunt astăzi. Pentru că m-ai purtat în burtica ta și pentru că m-ai născut. M-ai alăptat și m-ai legănat până am fost destul de puternică să mă desprind din brațele tale și să-mi fac curaj să zbor. Mi-ai șoptit de fiecare dată, să fiu un om mai bun cu cei din jurul meu și mi-ai arătat cum prin răbdare, blândețe și corectitudine pot reuși în viață.

Și abia acum, când țin la piept un pui de om (la fel cum am fost și eu pentru tine) pot să înțeleg, ceva mai bine, cât de greu ți-a fost. Acum pricep, mai clar, câte nopți la rând mi-ai vegheat somnul, pentru că eram bolnavă și câte ore în șir m-ai legănat ca să adorm. Câte povești spuse la lumina lampei de veghe în care, de fiecare dată protagoniștii eram eu și frații mei și câte milioane de zâmbete, îmbrățișări și te iubesc-uri. Acum știu câte ai sacrificat ca să ne ai și cât de dragi îți suntem.

Te văd în fiecare zâmbet și în fiecare vorbă caldă pe care o aud. Te recunosc în fiecare îmbrățișare pe care o am cu copilul meu. Sunt parte din tine și îți sunt veșnic recunoscătoare că ai ales să fie așa, că m-ai ales, că te am.

Iar toată dragostea ta, nemărginită, o dai acum, copilului meu, fără să ceri nimic în schimb. Vreau doar să-ți spun:

 

Dragă mamă,

Îți mulțumesc pentru că m-ai învățat că un suflet cald și o vorbă bună aduc mai multe în viața mea decât oricare alt gest pe care l-aș face. Că mi-ai dăruit tăria și curajul de a-mi asuma faptele mele și de a-mi forma propriile convingeri bazate pe valorile societății noastre. Că ai sădit credința în inima mea și că mi-ai arătat cum să-l iubesc pe Dumnezeu. Că încă mă mai adăpostești în brațele tale, chiar dacă acum, sunt și eu mamă, la rândul meu. Eu sunt extensia ta și tu ești mai mult decât aș fi putut visa vreodată. Sunt ceea ce sunt pentru că tu mi-ai dăruit asta. La mulți ani, mămico! Te iubesc!

P.S. Dacă ar fi să-mi aleg părinții, eu tot pe voi v-aș alege.

 

Despre Mamele de mamă am scris aici.


Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici  sau să te abonezi la newsletter.