Mamica cu bebelus

„Lasă sfaturile, urmează-ți inima!” este îndemnul meu atunci când nu știi pe unde să o apuci. Din păcate nu toate sfaturile sunt întotdeauna potrivite pentru tine. Uneori ai nevoie de o a doua opinie, alteori trebuie doar să cauți un pic mai adânc în sufletul tău ca să găsești răspunsul. Oricum ar fi, relaxează-te, trage cu putere aer în piept și bazează-te pe instinctul tău de mămică. În definitiv nu ar trebui să intereseze pe nimeni ce faceți voi acasă atâta timp cât vă este bine.

Eu am primit o reacție negativă atunci când am îndrăznit să spun unui medic că încă alăptez la un an după naștere. Și în loc de un consult medical am primit un interviu. Conversația pe scurt, mai jos:

-Ultima menstruație?
-Nu am, alăptez!
-Dar când s-a produs nașterea? (o aud pe doamna doctor cum îmi vorbește pe un ton superior)
-Acum un an și patru luni. (răspund șoptit ca să nu sară iar pe mine)
-Și mai alăptati? Menstruația trebuia să apară până acum. De ce mai alăptați? E apă chioară acum. De la un an laptele își pierde proprietățile nutritive.
-Mă bazez pe ce spune OMS și încerc să alăptez până la 2 ani. 
-Mda, e apă chioară (îmi răspunde hotărât și cu o atitudine atotștiutoare). Dar suge mult? 
-Când vrea și sunt acasa. Nu am plănuit asta dar așa funcționăm acum. Mă gândeam să merg pe autoînțărcare.
-Autoînțărcare?! Nu există așa ceva. Pe copil îl înțarcă mama lui. Și noaptea??? (mă întreabă pe un ton insistent)
-Și noaptea! Noi dormim împreuna!
-Foarte, foarte rău! Auzi la ea, Organizația Mondială, ha! (o zice în batjocură, îngânându-mă)

Nu vreți să știți ce privire fulgerătoare i-am aruncat. Și nici ce indignată am fost că trebuie să ies dintr-un cabinet medical cu ideea că alăptarea după un an e frecție la picior de lemn. Mă gândeam ce vrea să zică și ce rău poate să facă alăptarea prelungită?

Vă spun sincer că nu mi-a picat bine deloc. În timp ce-mi înghițeam cuvintele m-am gândit că nu trebuie să-mi fie frică sau rușine că apăr o decizie pe care mi-am asumată cu mult timp înainte să alăptez. Nu vreau să mă justific în fața unui om care nu înțelege de ce ascult de Organizația Mondială a Sănătății și nu de sfaturile unui doctor care nu numai că nu-mi inspiră încredere, ba mai mult, mă tratează batjocoritor cu o atitudine de superioritate și încearcă să simt că dau greș ca mămică.

M-am întristat și am plecat cu un gust amar din cabinetul duduiei doctor. Cu un an în urmă când anunțam întoarcerea mea la muncă tot dumneaei era cea care îmi spune că o să-mi fie imposibil să continui alăptarea. Un an și mai în urmă mă avertiza că 5 kg sunt cam mult pentru luna a 5-a de sarcină și că nu trebuie să mă fac „cât o balenă”( am folosit exact cuvintele ei). Și uite că oricum ai face nu e bine.

Firesc că nu o să-i ascult sfaturile și o să fac cum ne este nouă mai bine. Inima mea îmi spune că încă nu e timpul să-mi înțarc copilul și că laptele are și acum valoare nutritivă. Și chiar dacă acesta nu este singur mod în care noi ne arătăm iubirea, el este cel mai vechi și funcționează de fiecare dată. De câte ori Sara a fost bolnăvioară, alăptarea a fost dulce pansament pentru durerea ei.

Ce vreau să zic de fapt este că alăptarea funcționează perfect și după vârsta de 1 an. Nu o spun doar eu, o zic toți specialiștii în alăptare. Nu am studii medicale dar citesc mult și mă informez pe temele care mă interesează. Și mai presus de toate, îmi ascult inima.

așa că, 

Dragă mămică,

dacă simți că ți-e bine și vrei să continui alăptarea nu exista motive să nu o faci. Ce se întâmplă între voi stă în intimitatea relației mamă-copil. Nu există nimic mai special pe lumea asta. Iar oamenii care te sfătuiesc să-ți înțarci puiul pentru că “după un an laptele e apă chioară”, sau pentru că “e prea mare să sugă” sunt persoane din exterior pe care nu ar trebui să le afecteze ce faceți voi.

Iar dacă simți că nu ți-e bine, ești obosită și nu mai poți alăpta, nu e nimic rău în asta. Ești o mămică la fel de bună și ești perfectă pentru puiul tău. Este mai important să-ți păstrezi echilibrul și liniștea interioară decât să te încăpățânezi să faci ceva care te frustrează și nu vă lasă să vă bucurați unul de celălalt în voie.

Ai încredere în copilul tău și în instinctul tău de mămică. Lasă sfaturile celor din jur și urmează-ți inima. E singura care nu știe încă cum să te mintă. 🙂 

Nu uita!

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă (fără apă, sucuri, ceaiuri sau lapte formula) până la șase luni de viață și apoi continuarea alăptării în paralel cu alte alimente până la vârsta de doi ani.

CITEȘTE ȘI  Alăptarea – povestea mea

 


 

Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici  sau să te abonezi la newsletter.